Алтернативно / Билки / Здравни съвети / Психология

Домашни средства при посттравматично стресово разстройство

посттравматично стресово разстройство Сподели тази статия

Посттравматичното стресово разстройство засяга милиони хора по света по безброй различни начини, но за щастие има редица натурални средства, които могат да бъдат включени в лечението като: лайка, зелен чай, коприва, валериан, ароматерапия и др. в комбинация със средства за поведение като  например социално ангажиране, избягване на напомняния за събитието и намаляване на емоционалната възбуда.

Какво е Посттравматично стресово разстройство (ПТСР)?

Въпреки че много хора са чували за посттравматично стресово разстройство, не всеки напълно разбира какво точно означава това, както и емоционалните последици от него, които също могат да бъдат трудно разбрани от човек, който не го е преживявал. Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) е психично разстройство, което се развива при много хора след травматично събитие, като физическо нападение, въоръжен конфликт, изнасилване, злополуки или природни бедствия. Разстройството се характеризира с интензивни пристъпи на безпокойство, ярки спомени за събитието, социално изолиране и други обезпокоителни мисли, чувства и сънища. Тези епизоди на ПТСР могат да варират по продължителност, интензивност и период.

Не всички травматични събития причиняватпосттравматично стресово разстройство или пък състоянието не винаги е продължително, понякога трае само няколко седмици, докато по-сериозните състояния могат да продължат години или дори за цял живот, ако не се вземат мерки. Около 10% от хората страдат отпосттравматично стресово разстройство в даден момент от живота, като процентър е особено висок по време на война или мащабни природни бедствия. Изглежда, че децата са по-малко склонни да страдат от ПТСР за дълги периоди от време, ако са на възраст под 10 години, въпреки че сексуалното насилие и злоупотребата с деца често оставят последици за цял живот. Най-разпространеното лечение на ПТСР е под формата на психологическо консултиране и/или приемане на медикаменти и докато лечението с медикаменти е ефективни в някои ситуации, то също могат да доведе до зависимости. Ето защо, домашните натурални средства са  популярни алтернативи, които са показали успехи в подобни ситуации. Нека да разгледаме по-задълбочено някои от тези средства при посттравматично стресово разстройство.

Домашни средства при посттравматично стресово разстройство

Зелен чай

Въпреки че след посттравматичното стресово разстройство е психично разстройство, то може да има значителни ефекти върху организма, включително имунната система и хормоналния баланс. Зеленият чай е важен елемент, който подсилва имунната система, а също така има успокояващи качества, които могат да намалят стреса и умственото безпокойство. Добавянето на зелен чай към вашата диета е ефективен начин за намаляване на симптомите на ПТСР.

Кава (Кава Кава)

Коренът Кава е подходящ за хора, страдащи от атаки на паника или нервни епизоди в резултат на посттравматично стресово разстройство. Той е мощен, естествен релаксант, който може да се приема под различни форми, включително чайове, тинктури и капсули. Употребата на кава е забранена или ограничена в много страни и може да има нежелани реакции, затова трябва да се консултирате с вашия лекар преди да започнете употреба.

Шлемник

От поколения, шлемника е използвана в практиките на традиционната медицина за успокояване на нервните разстройства. Той има мощни ефекти върху нервната система и може да облекчи страховите неврози, да подобри настроението.

Социална ангажираност

Естествено е тези, които страдат от посттравматично стресово разстройство, да се затварят в себе си или поради страх отдопълнителни травми, или поради нежелание да се ангажират с други хора. Това може да доведе до депресия и още по-тежки симптоми на ПТСР, затова е важно човек да остане ангажиран с другите като приятната комуникация с други хора е добра стратегия за намаляване на ефектите от ПТСР.

Китайска ангелика /Dong Quai

Както вече споменахме, освен психически симптоми ПТРС може да има многобройни физически симптоми, включително свръхактивни надбъбречни жлези и прекалено чувствителна нервна система. Древната китайска билка Китайска ангелика (dong quai) може ефективно да регулира надбъбречните жлези, предотвратявайки епизодите на паника и моментите на тревожност, като способства за поддржането на нервната система.

Лайка

Едно от най-лесно достъпните лекарства за всякаква тревожност е под формата на чай от лайка. Лайката се използва от хиляди години за успокояване на нервите. Приложима е също и ако просто имате „лош“ ден. Естествените съставки на лайката могат бързо да отпуснат нервите и да разсеят негативните мисли.

Скачаща коприва

Тази билка е широко използвана при естественото лечение на посттравматично стресово разстройство, тъй като може да регулира надбъбречната жлеза, за да се намали производството на адреналин. Това е хормонът, който се освобождава по време на стресови ситуации или състояния, предизвикващи безпокойство, а за тези, които страдат от ПТСР, жлезата може да бъде свръх активна.

Избягване на напомняния

Докато някои казват, че връщането към сцената на травмата може да намали психическия стрес при ПТСР,но често напомнянията могат да влошат състоянието. Например гледането на  военни филми след преживянa травма, свързана с военни действия може да бъде много вредно.

Психологическо консултиране

Въпреки че говоренето за травматични или болезнени събития може да бъде трудно, задържането на тези емоции може да бъде еднакво опасно и да им позволи да нарастнат интензивно. Когато говорите с обучен психолог или дори споделяте своя опит с доверени приятели и близки, може да помогне да се намали силата, която събитието има над вас.

Валериан

Едио от най-ефективните успокоителни средства в кабинетите с билкови лекарства е валериана. Много страдащи отпосттравматично стресово разстройство изпитват безсъние, кошмари и други неспокойни състояния, когато се опитват да спят, така че малко помощ за осигуряване на спокоен сън не е излишна.

Ароматерапия

Има огромно количество различни етерични масла, които могат да се използват в ароматерапията с успокояващи и седативни ефекти. Ароматерапията е проста и ефективна мярка, която също така може да ви помогне за подобряване на настроението, когато имате „лош“ ден или паник атаки.

Упражнения

Спортът понижава нивата на хормоните на стреса, също така улеснява релаксацията и съня, тъй като при една тренировка се изразходва много нервна енергия.

Намаляване на емоционалната възбуда

Силно емоционалните ситуации, като боеве, романтични проблеми и др. подобни следва да се избягват, когато е възможно, за да не се влошава състоянието на посттравматичното стресово разстройство. Спокойствието е от съществено значение за лечението му.

Бъдете внимателни: Посттравматичното стресово разстройство може да се различава значително по отношение на тежестта и страничните ефекти при различните хора. Ако страдате от депресия или опасни мисли по отношение на себе си или другите, незабавно се консултирайте с психолог или медицински специалист, който ще ви насочи към здравословно решение или изход за вашето състояние.

Свързани статии