Алтернативно

Алтернативни лечения при множествена склероза

Алтернативно лечение на множествена склероза Сподели тази статия

Някои от ефективните алтернативни лечения при множествена склероза включват промяна на хранителния режим, включване на хранителни вещества и елементи като калций, витамин D, омега-3 мастни киселини, пробиотици, масаж, акупунктура.

Алтернативни средства при множествена склероза

Диета

Ограничаването на наситените мазнини в диетата може сериозно да повлияе прогреса и състоянието при множествена склероза.

Повече можете да видите във видеото:

Пробиотици

Един от неблагоприятните странични ефекти на множествената склероза е лошото усвояване на хранителни вещества, което допринася за проблемите на разстройството, което затруднява пациентите да живеят нормално. Пробиотиците са важни и полезни бактерии, които могат да повишат ефективността на храносмилателния процес и да възстановят здравословния бактериален баланс на стомаха. Освен това, противовъзпалителният капацитет на пробиотиците може да облекчи някои от другите странични ефекти и симптоми на множествената склероза.

Селен

Селенът е рядък, но основен минерал в човешкото тяло и макар че няма много естествени източници на това полезно хранително вещество, което може значително да повлияе на имунната функция и метаболизма, има няколко големи източника на това вещество, за които пациентите с МС трябва да помислят. Добавете малко количество черен дроб, риба и ядки към диетата си, за да увеличите приема на селен и да се предпазите от симптоми и епизоди на МС.

 

Женшен

Широкият обхват на ефектите на жен-шен върху тялото са го направи популярен лек  за много хронични заболявания. Той има, както антиоксидантни, така и противовъзпалителни свойства, което го прави много ефективен за лечение на симптомите на МС. Женшенът може да се консумира като чай ​​или като хранителна добавка и няма известни странични ефекти. Също така е добре повлиява почти постоянната умора на пациентите с МС.

Марихуана

Докато марихуаната за лечебни цели е законна или одобрена във все още ограничен брой страни и провинции, нейните ефекти върху МС са доказани в редица научни изследвания. Седативните и нервни ефекти на марихуаната са доказани и са свързани с намалената тежест на физическите и психлогическите симптоми на множествената склероза. Използвайте само марихуана за лечебни цели, където е законно разрешена.

Червена боровинка

Богатата смес от антиоксиданти и органични съединения, намиращи се в червената боровинка (под формата на сок, плод, така и хранителна добавка), може да повлияе благоприятно върху някои симптоми на МС. Тези, които страдат от множествена склероза, често имат затруднения при контрола на пикочния мехур, но сокът от червени боровинки е ефективно лечение, което може да подобри функцията на пикочния мехур и да повиши качеството на живот на пациентите с МС.

Ехинацеята

Ехинацеята се използва за лечение на много различни здравни състояния, но по отношение на МС въздействието върху нервната система е най-важната й полза. Тази скромна билка е пряко свързана с насърчаването на здравето на имунната система и може да действа като нервен агент, за да намали неправилното функциониране на нервната система, свързано с това заболяване.

Омега-3 мастни киселини

Докато омега-3 мастните киселини обикновено се обсъждат във връзка със затлъстяването, сърдечните заболявания, рака и други хронични заболявания, те също могат да играят роля в лечението на МС. Тези основни мастни киселини насърчават здравата имунна система и също имат различни противовъзпалителни способности, което е важно за тези, които страдат от това автоимунно заболяване.

Мента

Тази успокояваща билка се използва за десетки състояния, вариращи от главоболие и гадене до нарушения на нервната система и депресия. Въпреки че изследванията до този момент са ограничени във връзка повлияването и лечението на МС, ментовото масло е ефективно при лечение на някои симптоми, включително чревни нарушения, които често придружават множествена склероза.

Масаж

Освен добавките и диетичните промени, поведенческите подходи като масаж могат да бъдат чудесни за облекчаване на стреса, тревожността и депресията, които са често срещани при страдащите от МС. Масажната терапия не може директно да промени хода на заболяването, но може значително да подобри качеството на живот на пациентите.

Витамин D

Може да изглежда странно да предположим, че слънцето може да излекува такова ужасно състояние като МС, но ниското ниво на витамин D е пряко свързано с развитието на МС. Ето защо, като превантивна мярка, уверете се, че излизате на слънце, особено ако наскоро сте диагностицирани и се опитвате да забавите прогресирането на състоянието.

Акупунктура

По отношение на управлението на болката, намаляване на стреса и успокояване на нервната система, изкуството на акупунктура е силно препоръчително. Въпреки това, освобождаването на токсините и физиологичните ефекти на акупунктурата може да се усложни, когато комбинирате с мощни билкови лекарства, така че винаги внимавайте, когато комбинирате многобройни стратегии за лечение.

Джинджифил

Невропротективните и противовъзпалителни свойства на джинджифила са това, което го поставя в списъка за вътрешни средства за лечение на МС, но той оказва влияние и върху различни други симптоми, включително болки в ставите, нервен дискомфорт, гадене и храносмилателни проблеми.

Калций

Чрез изграждането на здрави кости, увеличаване на здравето на сърцето и намаляване на риска от рак, страдащите от МС могат да удължат живота си и да подобрят качеството му; всички тези неща се постигат чрез повишаване на приема на калций. Въпреки че този минерал не влияе директно върху нервната система, той ефективно намалява много от често срещаните симптоми на МС.

Внимание:  Поради липсата на формален лек за МС, е много привлекателно да се опитат колкото се може повече естествени лекарства и лекове, за да се подобри качеството на живот на пациента. Въпреки това е разумно да се консултирате с медицински специалист, преди да добавите нови билкови или диетични елементи за един здравословен режим, особено ако вече са предписани конвенционални лекарства.


Източник: Organic Facts

Източник: „Здравето отблизо“ по BTV
Снимки: Unsplash

1 коментар

Коментарите са затворени.

Свързани статии