Алтернативно / Билки / Здравни съвети / Психология

9 Начина да си помогнете сами, ако страдате от агорафобия

Агорафобия Сподели тази статия

Някои от домашните лекарства за агорафобия включват употребата на билки като лайка, валериан, лавандула, жълт кантарион и пасифлора, както и поведенчески лечения като хипнотерапия, техники за релаксация и избягване на вещества като кофеин.

Какво е Агрофобия?

Това обикновено е неразбрано от околните състояние, което обикновено се нарича „страх от обществени места“. Всъщност, това състояние представлява комбинация от паник атаки с различна тежест, което води до обобщен страх от претъпкани места или изключително отворена среда. Съществува връзка между агорафобията и паник атаките, които могат да доведат до клаустрофобичен страх да се напусне „безопасното пространство“, обикновено дома.

Агорафобията засяга приблизително 3,5 милиона души в Съединените щати, което е около 2% от населението, а в световен мащаб се наблюдават все повече случаи на тревожни разстройства. Вече дори се говори, че те са напът да станат по-скоро норма, отколкото изключение. Има редица вътрешни средства за защита, които могат да намалят симптомите на агорафобията и дори да намалят шансовете за настъпване на атака. И за разлика от многото фармацевтични решения, те са безвредни.

Все пак е редно да се консултирате с психолог преди да вземете решение как точно да се лекувате.

Алтернативно лечение на агорафобия

Лайка

Чая от лайка често се използва за намаляване на стреса и безпокойството. Той е богат на някои флавоноиди и е известен също като седативен и нервен агент, което означава, че успокоява хормоналните флуктуации и нервните функции, които характеризират агорафобията. Лайката може да ви помогне да се отпуснете и облекчите мускулното напрежение, намалявайки шансовете за паник атака, когато човек, страдащ от агорафобия, попадне в ситуация, която може да я провокира.

Кава

Този малко познат храст произхожда от Полинезия, а корените и коренищата обикновено се използват като успокоителни средства за хора, страдащи от тревога. Ефектите на кава са толкова силни, че лекарите сравняват ефектите с бензодиазепините, които са много мощни фармацевтични продукти. Не използвайте кава като лечение, ако сте на друго алопатично лечение. Използването на кава е забранено / ограничено в много страни, затова се консултирайте с вашия лекар какви са възможностите.

Пасифлора

Това растение е характерно за Северна Америка и е много полезно при лечение на агорафобия, защото химическите компоненти в растението се свързват със серотониновите рецептори, контролирайки отговора на стреса на тялото и понижавайки безпокойството. Подобно на кава, обаче, пасифлората има мощен ефект и не е препоръчително да се комбинира с други фармацевтични лечения.

Валериан

Това е изключително популярно лечение за голямо разнообразие от медицински състояния, включително безсъние, безпокойство, депресия и умора. По отношение на агорафобията коренът на валериана може да се свърже с бензодиазепиновите рецептори в тялото, което го прави естествен валиум без другите странични ефекти.

Лавандула

Тази популярна билка и етерично масло е много полезна за намаляване на ефектите от агорафобията. Органичните съединения на лавандулата всъщност възпрепятстват производството и освобождаването на кортизол в организма, което я прави много добър вариант за спирането на стреса и отстраняването на паничните атаки. Тези, които страдат от агорафобия, могат да пият лавандулов чай ​​или да опитат ароматерапия с етерично масло от лавандула, за да видят дали има положително въздействие върху тяхното поведение и емоции.

Жълт Кантарион

Когато става дума за успокояване на тялото и нервната система, жълтия кантарион не може да бъде пропуснат, а и е чудесен и широко достъпен вариант. Тази билка намалява нивата на норепинефрин в тялото, като по този начин намалява чувството на паника и безпокойство.

Хипнотерапия

По отношение на поведенческите лечения на агорафобията, хипнозата показва известна полза. Докато терапевтичната ефикасност на хипнозата все още е под голям въпрос при други заболявания, изследванията показват, че по отношение на модификацията на поведението и тревожните разстройства, хипнотерапията може да помогне на тялото да реагира по-подходящо на нормалните ситуации, без да ангажира системата на тялото за реакция на стреса.

Избягване на кафе, алкохол и наркотици

Ако страдате от агорафобия, най-важното е да се поддържате относително спокойни – не прекалено възбудени, нервни и тревожни. Спокойният и балансиран подход към живота е най-добрият начин да предотвратите поява на паника или епизод на тревожност. Ето защо трябва да се избягват напитки с високо съдържание на кофеин като кафе и енергийни напитки, както и вещества, които променят ума ви по различни начини, като алкохол и  наркотици. Дори пушенето на цигари, което много хора превръщат в средство за облекчаване на стреса, повишава сърдечната Ви честота и може да ви накара да изпитате паник атака, като по този начин обезмисли работата на природните средства, които сте решили да използвате за справяне с проблема си!

Внимание: Тежката агорафобия може да разруши живота на човек и да се отрази драматично на личните взаимоотношения. В някои случаи това може да доведе до депресия и мисли за самоубийство. Ако страдате от тежка агорафобия, естествените средства за защита са опция, но все пак трябва да говорите с професионален съветник или медицински специалист, който може да ви даде най-добрата препоръка.


Източник: Organic Facts

Свързани статии