Интересно / Хранене

13 доказани ползи от фурмите

10 вида фурми, за които не знаете Сподели тази статия
Богати на различни хранителни вещества, фибри и антиоксиданти, фурмите са популярни в целия свят и се консумират като сухи плодове. Изследване от 2014 г., проведено от изследователи от Университета Касим, Саудитска Арабия и Университета в Египет, посочва, че фурмите са полезни при лечението на различни състояния поради техните противовъзпалителни, антиоксидантни и антитуморни свойства.

Какво са фурмите?

Фурмите са сладки плодове на палмово дърво, научно известни като Phoenix dactylifera. Те са едни от най-добрите храни, които могат да регулират храносмилателния процес и са придобили популярност в последно време.

Американското раково общество препоръчва прием на 20-35 грама диетични фибри на ден, които могат да се доставят от фурмите. Също така се казва, че приемането на една фурма на ден ще ви помогне да поддържате здравето на очите през целия си живот.

Масивните ползи за здравето са ги направили един от най-добрите съставки за развитие на мускулите.

Хранителна стойност на фурмите

По данни на USDA, фурмите са добър източник на енергия, фибри, захар и различни витамини и минерали. Естествени минерали като калций, желязо, фосфор, натрий, калий, магнезий, сяра и цинк могат да бъдат намерени в тях. Освен гореспоменатите хранителни вещества, те съдържат и витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, фолиева киселина, витамин А и витамин К.

Изследване от 2008 г., публикувано в списание „Критичен поглед в науката за храните и храненето“ на изследователите от Корнел Чанг Йонг Лий и Мохамед Али Ал-Фарси предполага, че над 15% от дневните нужди от основни минерали като мед, калий, магнезий и селен могат да бъдат доставени чрез консумация 100 грама дневно на фурми.

Ползи за здравето

Добър източник на енергия

Фурмите са с високо съдържание на естествени захари като глюкоза, фруктоза и захароза. Много хора по света ядат естествени без мазнини фурми за бърза следобедна закуска, когато се чувстват летаргични или мудни.

Често, когато тренирате във фитнес зала, навън или дори за разтягане у дома, се чувствате изтощени. Проучване, публикувано в International Journal of Food Sciences и Nutrition, показва, че фурмите, които са богати на основни хранителни вещества, може да ви помогне да си възвърнете енергията веднага.

Хората, които следват исляма и съблюдават постите, прекъсват своя пост, като ядат фурми заедно с вода. Това също помага да се избегне преяждането на храна, след като постът свърши. Когато тялото започне да абсорбира високото хранително съдържание на фурмите, чувството на глад се успокоява.

Фурмите могат да увеличат здравето на мозъка

Проучване, ръководено от доц. Д-р Мустафа Мохамед Еса. et al. Предполага, че фурмите предпазват от оксидативен стрес и възпаление в мозъка. Според изследванията, „плодовете от финикови палми са добър източник на диетични фибри и са богати на общи феноли и естествени антиоксиданти, като антоцианини, ферулова киселина, протокатехуинова киселина и кафеева киселина”. Присъствието на тези полифенолни съединения може да помогне при лечението на болестта на Алцхаймер.

Фурмите, богати на фибри, могат да помогнат за облекчаване на запека

В традиционната тунизийска медицина фурмите се използват за лечение на запек. Според проучване на ефекта от фибри върху хранителния запек, храните, които са богати на фибри, са от съществено значение за насърчаване на здравословното състояние на червата и удобно преминаване на храната през чревния тракт. Проучване от 2005 г. показва също, че фурмите имат високи нива на диетични фибри и неразтворими фибри. Неразтворимите фибри помагат при храносмилането чрез напълване на изпражненията и може да помогнат за облекчаване на симптомите на запек.

Как да използвате: Накиснете няколко фурми във вода през нощта, след което консумирайте сутрин, когато са се превърнали в сироп, за да получите най-оптималните резултати.

Освобождаване от чревни нарушения

Изследвания показват, че фурмите съдържат неразтворими и разтворими фибри, както и много полезни аминокиселини, които могат да стимулират храносмилането и да осигурят бързо преминаване през червата и стомаха. Това може да доведе до по-добро усвояване на хранителните вещества от храносмилателния тракт.

В полза на анемията

Фурмите са добър източник на много хранителни вещества като желязо. Недостигът на желязо причинява анемия и приемът на храни, богати на желязо, помага да се подобри състоянието. Въпреки това, липсват изследвания, подкрепящи пряката роля на фурмите при лечението на анемия.

Предотвратяват сърдечни заболявания

Проучване сочи, че фурмите имат благоприятен ефект върху наситените мастни киселини и оксидативния стрес, които често са свързани със сърдечни проблеми.

Фурмите заедно с нара, богат на антиоксиданти, могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт. Те са богати на различни фитохимикали, които също помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Освен това, фурмите са богат източник на калий, което показва, че имат потенциал да намаляват риска от инсулт и други заболявания, свързани със сърцето.

Лекуват безплодие

През 2006 г. проучване разкри ефектите на финиковите фурми и тяхното масло върху сексуалното функциониране и установи, че високите нива на естрадиол и флавоноидните компоненти на фурмите спомагат за увеличаване броя и подвижността на сперматозоидите. Друго изследване, проведено в Индия, сочи, че поленът от палмово дърво е бил използван за лечение на мъжко безплодие в традиционната медицина.

Така че, ако търсите мъжки тласък, можете да ядете фурми, защото те са голям естествен афродизиак!

Начин на употреба: Натопете фурмите за няколко дни в прясно козе мляко през нощта, след което ги смелете и смесете с пудра от кардамон и мед. Въпреки това се препоръчва да се консултирате с лекар преди да се опитате.

Предотвратяване на кокоша слепота

Недостигът на витамин А често е свързан с възникването на кокоша слепота. Според статия на H.A. Hajar Al Binali, богати на витамини А, фурмите може да предотвратят кокошата слепота.

Намаляване на алкохолната интоксикация

Според проучване на Mahmoudi et al. публикувани в Journal of Organic Systems, фурмите са използвани заедно с пипер за намаляване на токсичността на бирата в Нигерия.

Лекуват хронична диария

Според статия, публикувана в Медицинския център на Колумбийския университет, храни, богати на калий, като фурмите, са ефективни срещу диария. Те също помагат в храносмилането и могат да облекчат непредсказуемия характер на хроничната диария.

Понижават риска от рак на дебелото черво

Проучване, проведено от проф. д-р Джереми Спенсър, предполага, че приемът на фурми може да помогне за подобряване на здравето на червата, както и за забавяне развитието на колоректален рак. Проучванията показват също, че фурмите показват антитуморна активност, но точният механизъм остава неизвестен и изисква повече изследвания.

Здраве за костите

Публикация на Джули Гардън-Робинсън (Университетът в Северна Дакота) предполага, че фурмите съдържат хранителни вещества, които насърчават здравословното състояние на костите. Едно проучване, публикувано в „Критичен поглед в науката за храните и храненето”, сочи, че значителни количества минерали като фосфор, калий, калций, магнезий, открити в сухите плодове, ги правят суперхрана за укрепване на костите и борба с болезнени и инвалидизиращи заболявания като остеопороза.

Биологичните фурми съдържат селен, манган, мед и магнезий, които могат да помогнат в укрепването на здравето на костите, особено сред възрастните хора.

Могат да се използват за здравословно покачване на теглото

Според USDA фурмите са богати на захар, заедно с протеини, и много други важни витамини и са добро допълнение към вашата диета.

Изследване на животни, проведено през 2014 г., предполага, че приемът нафурми може да помогне за увеличаване на теглото. Друго проучване на животни, проведено през 2016 г., обаче не показва такова увеличение на теглото. С оглед на противоречивите доклади са необходими повече изследвания, за да се подкрепи тази полза.

В помощ на сезонния алергичен ринит

Според проучване, направено през 2002 г., органичните серни съединения могат да имат положително въздействие върху количеството страдащи хора от Сезонен алергичен ринит, което засяга само около 30 милиона души в САЩ.

Един от най-интересните аспекти на фурмите е наличието на органична сяра в семената им. Въпреки това няма официални проучвания, които предполагат, че използването на фурми е от полза за намаляване на алергичните реакции и сезонните алергии.


Свързани статии

Лекарите не споделят за всчики опции с контрацепцията