Билки / Интересно

12 изненадващи ползи от карамфила

Сподели тази статия

Родом от азиатски страни като Индонезия, Индия, Пакистан и дори райони на Източна Африка, карамфилът е подправка, която предлага много ползи за здравето. Тези ползи включват подпомагане на храносмилането, повишаване на имунната система и контрол на диабета. Карамфилът също съдържа антимутагенни и антимикробни свойства, заедно с борбата срещу устните заболявания и главоболието и също така се смята, че проявява свойства на афродизиак.

Какво е карамфилът?

Карамфилът е популярно ароматизиращо средство, използвано по различни начини по целия свят, особено в Азия и е кулинарна подправка в азиатската кухня.

Карамфилът всъщност е изсушената пъпка на цветето от дървото Syzygium aromaticum. Принадлежи към семейството на растенията на име Myrtaceae. Това е вечнозелено растение, което расте в тропически и субтропични условия. Карамфилът е билка, от която хората използват различни части от растението, включително изсушените пъпки, стъбла и листа, за да направят лекарство. Маслото от карамфил е известно с древните си лечебни свойства.

Карамфилът, подобно на много други подправки е с произход от Азия и има страхотна история зад себе си. През 13-ти и 14-ти век карамфилът се пренася по целия път от Индонезия до Китай, Индия, Персия, Африка и Европа. През това време той има много висока цена и по тази причина започват войни за монопол върху производството и разпространението на карамфила. Водили се дори войни, за да се контролират островите Малуку през средновековието и след това. Холандците излизат победители в тази война и  в резултат държаха островите Малуку много дълго време. Днес карамфилът е много важна  култура по целия свят.

Използване на карамфила

Карамфилът се използва от хиляди години в Индия и Китай не само като подправка, но и като лекарство за много заболявания.

  • Аюрведичната медицина използва карамфил при кариес и халитоза (лош дъх).
  • В китайската медицина се смятало, че карамфилът притежава свойството на афродизиак.
  • Смята се, че третирането с карафил на малки рани помага за заздравяването им
  • Чаят от карамфил е популярна топла напитка за облекчаване на запека.
  • Смята се, че маслото от карамфил помага за облекчаване на главоболие, метеоризъм, както и за намаляване на стрии.
  • Освен това се използва като популярно средство за отблъскване на насекоми.

Хранителна стойност

Според Националната база данни за хранителни вещества USDA, хранителните вещества, намиращи се в карамфила, включват въглехидрати, протеини, енергия и хранителни фибри. Минералите в карамфила включват калий, калций, натрий и магнезий. Витамините, които се намират в него включват витамин Е, фолат и ниацин. Съдържа също фосфор, желязо, цинк, витамин С, тиамин, рибофлавин и витамин А и К. Като се има предвид малкото количество карамфил, използван в много ястия, докато той съдържа много хранителни вещества, човек вероятно няма да ги получи в големи количества.

Биоактивни вещества в карамфила

Според изследвания, проведени от професор Том Мабри от Тексаския университет в Остин, някои биоактивни съединения са изолирани от екстракти от карамфил -флавоноиди, хексан, метиленхлорид, етанол, тимол, евгенол и бензен. Съобщава се, че тези биохимикали притежават различни свойства, включително антиоксидантни, хепатопротективни, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Ползи за здравето от карамфила

Ползите за здравето включват:

По-добро храносмилане

Карамфилът може да подобри храносмилането чрез стимулиране на секрецията на храносмилателните ензими. Карамфилът също е добър за намаляване на метеоризма, стомашната раздразнителност, гаденето.  В книгата си „Билки, които лекуват: природни средства за добро здраве“, награденият експерт по натуропатия д-р Х.К. Бахру пише: „Тази билка е също ефективно средство за лечение на хронична диария и дизентерия.“

Антибактериални свойства

Карамфилът се рекламира от мнозина заради антибактериалните си свойства срещу редица човешки патогени. Екстрактите от карамфил са достатъчно мощни, за да убият много от тези патогени. Екстрактите от карамфил също са ефективни срещу специфичните бактерии, които разпространяват холера.

A close up of wooden spoon filled with dried clovesХимиопрофилактични свойства

Карамфилът представлява интерес за медицинската общност поради неговите химиопрофилактични или антиканцерогенни свойства. Проучване, публикувано в Oxford Journal: Carcinogenesis, показва, че карамфилът може да бъде полезен за контролиране на рака на белите дробове в ранните му стадии. Изследванията сочат, че олеаноловата киселина, налична в карамфила, осигурява противотуморна активност, докато друго проучване показва, че евгенолът, открит в карамфила, има противораков потенциал срещу рак на шийката на матката. Въпреки че трябва да се проведат още изследвания по тази тема, тези предварителни резултати показват, че карамфилът може да бъде положително решение в тази област.

Защита на черния дроб

Карамфилът съдържа високо количество антиоксиданти, които са идеални за защита на органите от въздействието на свободните радикали, особено на черния дроб. Метаболизмът в дългосрочен план увеличава производството на свободни радикали и липидния профил, като същевременно намалява антиоксидантите в черния дроб. Екстрактите от карамфил са полезен компонент за противодействие на тези ефекти с неговите хепатопротективни свойства.

Управление на диабета

Карамфилът се използва в древните лекарствени практики за редица заболявания. Едно такова заболяване е диабетът. При пациенти, страдащи от диабет, количеството произведен от организма инсулин е или недостатъчно, или изобщо не се произвежда. Екстрактите от карамфил имитират инсулин по определени начини и помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. Едно проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology, установи, че карамфилът може да има благоприятен ефект върху диабета като част от диета на растителна основа.

Здрави кости

Хидроалкохолните екстракти от карамфила включват фенолни съединения, като евгенол и неговите производни, като флавони, изофлавони и флавоноиди. Проучванията сочат, че тези екстракти могат да бъдат полезни за запазване на костната плътност и съдържанието на минерали в костите, както и за повишаване на якостта на опън на костите в случай на остеопороза. Необходими са повече изследвания, за да се потвърди ефикасността на тези констатации.

Антимутагенни свойства

Мутагените са химикали, които променят генетичния състав на ДНК, причинявайки мутации. Биохимичните съединения, намерени в карамфила, като фенилпропаноиди, притежават антимутагенни свойства, според проучване в Journal of Agricultural and Food Chemistry. Приложени на клетки, третирани с мутагени са в състояние да контролират мутагенните ефекти значтелно.

Подобряване на имунитета

Аюрведа описва определени растения като ефективни в развитието и защитата на имунната система. Едно такова растение е карамфилът. Изсъхналата цветна пъпка на карамфила съдържа съединения, които помагат за подобряване на имунната система, като увеличават броя на белите кръвни клетки.

Противовъзпалителни свойства

Карамфилът притежава противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Проучвания с екстракти от карамфил, прилагани на лабораторни плъхове, показват, че наличието на евгенол намалява възпалението. Беше потвърдено също, че евгенолът има способността да намалява болката чрез стимулиране на болковите рецептори.

Орално здраве

Карамфилът може да се приема за намаляване на заболявания на венците като гингивит и пародонтит. Екстрактите от карамфил значително контролират растежа на оралните патогени, които са отговорни за различни заболявания на устната кухина, според проучване, публикувано в Journal of Natural Products. Те могат да се използват и за зъбобол поради своите болкоуспокояващи свойства.

Свойства на афродизиак

От древни времена се казва, че подправки като карамфил и индийско орехче притежават свойствата на афродизиак. Експериментите с екстракти от карамфил и индийско орехче били тествани срещу стандартни лекарства, прилагани по тази причина, и карамфила и индийско орехче показали положителни резултати.

Лечение на главоболие

Главоболието може да се намали с помощта на карамфил. Направете паста от няколко пъпки карамфил и я смесете с каменна сол. Добавете към чаша мляко. Тази смес намалява главоболието бързо и ефективно.

Къде да купим карамфил?

Можете да закупите качествени цели карамфили онлайн или в местния супермаркет. Най-добре се съхраняват в малки съдове за подправки или стоманени съдове на хладно и сухо място, където могат да се съхраняват в продължение на месеци. Пресните карамфили са с много силен вкус, така че не забравяйте да го използвате умерено.

Странични ефекти на Карамфила 

  • Масло от карамфил: Маслото от карамфил не трябва да се използва директно; вместо това то трябва да се разрежда или в зехтин, или в дестилирана вода. Маслото от екстракт от карамфил обикновено се счита за безопасно, но едно проучване разкрива, че притежават цитотоксични свойства. В маслото от екстракт от карамфил има два основни компонента – евгенол и В-кариофилен.
  • Цигари от карамфил: В Индонезия карамфилът се консумира в голям мащаб под формата на цигари, известни като кретекс. Тези цигари се появиха като алтернатива на тютюневите цигари, но изследвания показват, че цигарите от карамфил всъщност са по-лоши за здравето от конвенционалните цигари и количеството на никотин, въглероден оксид и катран, постъпващи в белите дробове, е по-високо от това при нормалните тютюневи цигари.

Източник: Organic Facts

Снимки: Freepik

 

Свързани статии