Билки / Интересно / Хранене

11 Изумителни ползи от кардамона

Кардамон, Ползи от кардамона Сподели тази статия

Ползите за здравето от кардамона включват стомашно-чревна защита, контрол на холестерола, контрол на рака, облекчаване на сърдечносъдовите проблеми и подобряване на кръвообращението в организма. Той е полезен за лечение на зъбни заболявания и инфекции на пикочните пътища като цистит, нефрит и гонорея. Кардамонът притежава свойства на афродизиак и се използва и като лекарство за импотентност, еректилна дисфункция и преждевременна еякулация.

Какво е кардамонът?

Кардамонът е подправка, произхождаща от Индия, Непал и Бутан. Днес тя се разпространява в повечето тропически места в Азия, включително Индия, Китай, Бутан, Виетнам, Малайзия, Корея и Япония. Кардамонът се счита за краля на подправките и е една от най-скъпите подправки, изпреварвана по цена единствено от шафрана и ванилията.

Смята се, че отглеждането на кардамон е започнало в тропическия и влажен климат в Индия. Ботанически, кардамонът принадлежи към семейство Джинджифилови, а ботаническото му име е Elettaria cardamomum.  Има два основни вида или подвида на кардамона. Техните научни имена са Elettaria, зелен или истински кардамон, и Amomum, което означава черен, бял или червен кардамон.

Както семето, така и кората на кардамона притежават приятен аромат и вкус. Поради това те се използват и като ароматизатори в индийската кухня. Използването на тази подправка в индийската кухня не се ограничава само до топли и пикантни ястия: семената се добавят към десерти и напитки, които допълват сладкия им вкус. Чаят от кардамон е много популярна напитка, заедно с чайя от джинджифил в Индия.

В Индия кардамомнът традиционно се счита за билка и е една от съставките в Аюрведа (древната индийска наука за медицината и начина на живот) и традиционната китайска медицина. Смята се, че е лек за зъби и инфекции на венците, проблеми с гърлото, проблеми с белите дробове, белодробна туберкулоза, възпаление на клепачите, стомашно-чревни смущения, проблеми с бъбреците и камъни в жлъчния мехур, като наред с всичко това е бил използван и като антидот за определени отрови.

Хранителни факти за кардамона

Кардамонът е богат на различни витамини и микроелементи. Те включват ниацин, пиридоксин, рибофлавин, тиамин, витамин А, витамин С, натрий, калий, калций, мед, желязо, манган, магнезий, фосфор и цинк.

Ползи за здравето от кардамона

Кардамонът е идеална подправка с много ползи за здравето. Най-популярните ползи за здравето са:

Предотвратява рака на дебелото черво

Ракът, особено колоректалня рак (ракът на дебелото черво), е една от водещите причини за смърт в целия свят. Нарастващата цена на конвенционалната ракова терапия и последвалите странични ефекти насърчиха изследователите да търсят и други алтернативи. Проучванията, проведени от Sengupta et al. в Националния онкологичен институт в Калкута са показали, че кардамона има положителен резултат в противодействието на колоректалния рак до 48%.

Защитава сърцето

Изследванията, проведени в Катедрата по фармакология и фармацевтични продукти в Колежа по фармация на Университета „Крал Сауд“ в Саудитска Арабия, показват, че приложението на кардамон при сърдечно-съдови заболявания води до понижаване и контролиране на сърдечния ритъм, както и за по-добър контрол на хипертонията. Установените в него микроелементи могат да противодействат на нарастването на липидите в тялото и да оказват влиятние върху нивата на холестерола като помагат значително да ги контролират.

Действа като антидепресант

Счита се, че кардамонът притежава антидепресантни свойства. Етеричното масло от кардамон е едно от основните масла, използвани в ароматерапията. Той може да се използва не само при депресия, но и като лечение за различни други заболявания, вариращи от стомашни заболявания до белодробни заболявания.

Предотвратява стомашно-чревните заболявания

Кардамонът традиционно е използван в Аюрведа, китайската медицина и системата на Уани като средство при стомашно-чревни смущения. Метанолният екстракт от кардамон е компонентът, който помага при контролирането на стомашно-чревни нарушения като киселинност, метеоризъм и стомашни спазми. Проучване, проведено от в Отдела по химия в Ню Делхи, Индия заключва, че екстрахираните летливи масла от кардамон оказват положително въздействие върху стомашно-чревните нарушения.

Антимикробни свойства

В продължение на много хилядолетия се счита, че кардамонът притежава свойства, които се борят с инфекциите. За съвременната наука това означава, че кардамонът притежава антимикробни свойства. Тази теория била тествана в Университета Van Yüzüncü Yil University. При проведените експерименти било наблюдавано, че маслата от кардамон са в състояние да възпрепятстват растежа и разпространението на някои от много опасните микроби, които редовно причиняват хранително отравяне.

Противоболкови и противовъзпалителни свойства

Според Аюрведа кардамонът е добър за болки в мускулите и ставите. Мускулните спазми често се съобщават като проблем от по-възрастните хора. Внезапното свиване на мускулите причинява тези спазми и може да доведе до внезапна болка.  Изследователи  в Университета „Крал Сауд“ в Саудитска Арабия извършил изследвания и експерименти с животни и установил, че кардамонът може да се използва като мярка при мускулни спазми. Неотдавнашни експериментални данни показват, че кардамонът притежава и противовъзпалителни и анти-канцерогенни свойства.

Грижа за зъбите

Кардамонът се използва в аюрведа и традиционната китайска медицина за справяне със зъбни проблеми в продължение на много векове. След откриването на антибиотици и масовото им разпространение вече е ясно, че антибиотиците водят до смесени резултати поради немалкото странични ефекти, които предизвикват.  Някои нежелани реакции включват инхибиране на благоприятните пробиотични бактерии, нормално живеещи в червата. Използването на подправки, от друга страна, е идеално, защото те инхибират само инфекциозни микроби, а не полезните бактерии. Изследване, проведено от Isao Kubo, Masaki Himejima и Hisae Muroi в отдела по ентомология и паразитология в Калифорнийския университет, потвържава наличието на антимикробни свойства в кардамона.

Анти-асматични свойства

Кардамонът може да се използва и като лекарство за астма и други респираторни проблеми, но проучванията в тази насока все още са в процес на развитие.

Детоксициращи свойства

Метаболитните процеси в организма ни водят до отделяне на токсини и свободни радикали, които трябва да бъдат премахнати. В противен случай тези натрупани токсини могат да причинят различни заболявания, включително рак и преждевременно стареене.Известно е, че кардамонът действа като детоксикатор. Етеричните масла и микроелементи, съдържащи се в кардамона, осигуряват детоксикиращите ефекти.

Подобрява кръвообръщението

При ароматерашията, кардамомът се използва за лечение на симптоми на астма и бронхит чрез подобряване на кръвообращението в белите дробове. Етеричното масло, извлечено от кардамон, е тествано в групи от хора, подложени на стрес и е установено, че кардамонът е ефективен за стимулиране и подобряване на кръвообращението в организма. Изследването е проведено в Nitte University в Мангалор, Индия.

Лекува гадене, възпалено гърло и повръщане

Кардамонът също така е полезен за успокояване на усещанията при гадене и повръщане. Той действа като добро средство за лечение на възпалено гърло. Кардамонът и канелата могат да се кипнат във вода и с тази отвара да се прави гаргара всяка сутрин, с цел облекчаване на болки в гърлото.

Други приложения и ползи

Свойства на афродизиак

Тъй като кардамонът дава сладък вкус, традиционно се смята, че притежава афродизиачни свойства. Кардамомът не само се смята за афродизиак, но също така се смята, че притежава лек за импотентност и преждевременна еякулация.

Нарушения на уринарния тракт

Аюрведа кардамонът е използван като средство за лечение на заболявания на уринарния тракт и инфекции като цистит, нефрит и гонорея.

Хълцане

Хълцането може да бъде много досадно, особено за децата. Има няколко средства  в народната медицина за спиране на хълцането, като едно от най-популярните е хълцащия човек да бъде изненадан/стреснат. Понякога това работи, понякога – не. Можете да използвате кардамон в такива случаи –  вземете няколко лъжички кардамон и ги сварете във вода. Пиенето на тази отвара може да ви отърве от хълцането.

Освежител за свеж дъх

Кардамоновите шушулки и семена могат да се дъвчат като освежител за дъха. Не е чудно, че етеричното масло от кардамон се използва като популярна съставка при изработката на дъвки!


Източник: OrganicFacts

Свързани статии