Интересно

Мътнини в очите, черни точки или мушички

Сподели тази статия

Как да се отървем от мухичките в очите

 1: Направете консултация с очен лекар

Има безброй възможни причини, свързани със здравето, които допринасят за появата на мътнини в очите. Като се има предвид това, най-добре е да потърсите мнение от Вашия лекар преди да започнете да изпробвате каквито и да е алтернативни способи.

2: Лечение на състоянието, водещо до появата на мътнини в очите

Ако има първоначално състояние, причиняващо поява на мухички в очите, трябва да потърсите лечение за него. Често лекарите не предписват интензивно лечение на мухичките в очите, поради естественото им изчезване, но в някои случаи може възпалителен процес да е причина за появата им и тогава той трябва да се лекува.

3: Направете си кръвни изследвания

Има случаи, когато мътнините в очите се появяват заедно със скок в нивото на белите кръвни клетки. Това увеличение на белите кръвни клетки настъпва поради инфекция и възпаление. Една доза противовъзпалителни лекарства или антибиотици може да помогне в борбата с възпалението и мътнините.

4: Намалете възпалението в организма чрез по-балансирано хранене

Можете да добавите към менюто си тези противовъзпалителни храни, за да намалите мътнините в очите:

 • домати
 • зехтин
 • зелени салати и зеленчуци
 • ядки
 • сьомга, риба тон
 • ягоди
 • боровинки
 • череши
 • портокали

С цел да постигнете по-добри резултати от Вашата противовъзпалителна диета, следва да избягвате храните, които могат да повлияят на вашите положителни резултати. Това са храни,които могат да причинят възпаление:

 • пържени храни
 • рафинирани въглехидрати (бял хляб, сладкиши)
 • газирани напитки
 • червено месо
 • преработено месо
 • маргарин

5: Релаксирайте очите си

Мъухичките в очите също се проявяват в резултат на уморени очи. Важно е редовно да облекчавате очите от всякакво напрежение или умора. Можете да следвате този прост процес ежедневно:

Горещо и студено компресиране – Променяйте между полагане на гореща и влажна кърпа и ледено студена кърпа за очи. Оставете всяка кърпа на очите си за 2 минути.
Нежни масажи – Докато очите ви са затворени, внимателно масажирайте слепоочията си.

 1. Горещи и студени компреси — Полагайте върху очите си последователно гореща и влажна кърпа и ледено студена кърпа за очи. Оставете всяка кърпа на очите си за 2 минути.
 2. Нежни масажи  Докато очите ви са затворени, внимателно масажирайте слепоочията си.

6: Правете упражнения за очите си

Добра идея е редовно да упражнявате очите си, за да повишите устойчивостта им към умора. Ето няколко упражнения, които можете да направите, за да помогнете на борбата с мътнините:

 • Въртене на очите – Въртенето на очите не е само за тийнейджъри, то всъщност може да бъде добро за здравето на очите ви! Завъртете очите си няколко пъти по посока на часовниковата стрелка, след това обратно на часовниковата стрелка, за да използвате всички очни мускули.
 • Съсредоточете се върху движещ се обект – Другото упражнение, което можете да направите, също е доста просто. Можете да държите писалка или пръст пред лицето си. След това бавно го преместете по-далеч, но поддържайте фокуса си върху него, докато се движи. След като достигнете цялата си дължина на ръката, бавно преместете обекта обратно към лицето си, докато отново не е съвсем близо до лицето ви. Направете този процес няколко пъти на ден.

7: Редуцирайте времето, прекарано пред телевизора и компютъра

Това може да не е толкова лесно изпълнимо в днешно време, особено, ако работата ви е свързана с компютър, но можете да намалите времето, което прекарвате пред телефизора или пред дисплея на телефона.

8: Носете предпазни очила

Не е тайна, че прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи може да бъде много вредно за очите. Носете слънчеви очила, когато сте на слънце. Можете също да носите очила с покритие, което предпазва от синята светлина, докато работите на компютъра.

9: Давайте си достатъчно почивка

Определено е важно да спите достатъчно, за да се грижите за цялостното здраве, особено за здравето на очите. Спането може да помогне на очите ви да се възстановят от умора и напрежение и по този начин да попречи на развитието на мътнините.

10: Обмислете билкова терапия

Друго решение е билковата терапия. Има няколко билки, които могат да бъдат включени в ежедневието ви за борба с мътнините в очите:

 • Гинко билоба – Тази специална билка помага за подобряване на кръвообращението в очите ви.
 • Екстракт от гроздови семки и екстракт от боровинки – Тези два екстракта съдържат мощни антиоксидантни свойства, които поддържат здравето на очите.

11: Пийте вода

Консумирането на голямо количество вода значително помага за детоксикацията на тялото. Това е от решаващо значение при лечението на очите, тъй като те могат да се появят поради натрупването на токсини в организма.

Ако се чудите дали това, което виждате пред очите си, действително е така наречените мътнини, мучишки или черни точки, можете да видите в следното видео (с английски аудио) как изглеждат и да ги сравните с вашите:

Свързани статии

Лекарите не споделят за всчики опции с контрацепцията