Билки / Хранене

Ползите на чая от лайка

Чай от лайка Сподели тази статия

Ползи от консумирането на чай от лайка

Чаят от лайка е един от популярните сортове чай на пазара и има мощни противовъзпалителни и антиспазмични свойства. Най-добрите ползи за здравето от този чай включват повишаване на защитните свойства на кожата, понижаване нивото на стрес, регулиране на съня и успокояване на менструалните крампи. Той също така стимулира имунната система, третира стомашно-чревни проблеми и намалява подуването на корема.

Какво представлява чая от лайка?

Използват се сухите цветя на това растение в различни билкови и естествени средства за лекуване, както и за направата на чай. Любопитно е, че чаят от лайка в една част на света може да не е съвсем същият като в други страни поради различия в самото растение, но основните компоненти на растенията са доста сходни и осигуряват подобни ефекти. Проучвания установяват, че германските и италианските сортове лайка имат най-силната концентрация на полезни съединения и хранителни вещества.

Освен приятния вкус и достъпността на чая от лайка, той е изключително полезен за здравето. Наличието на флавоноиди, сескитерпени и други мощни антиоксиданти в този чай имат значителни ефекти върху човешкото тяло. Макар че обикновено се консумира като напитка, екстрактът се използва и в капсули и масла за ароматерапия. Лосионите за лайка могат също да се прилагат локално в определени случаи, за да се облекчат различни кожни проблеми. Благодарение на успокояващия си характер, лайката често се използва в бебешки продукти като сапуни, шампоани и бебешки кърпички.

Здравни ползи

Грижа за кожата

Благодарение на противовъзпалителния и богатия на антиоксиданти характер на чая от лайка, той може да се използва не само като напитка. Локалното приложение на чай от лайка лекува възпаления или кожни екземи. Също така може значително да подобри заздравяването на рани и да намали появата на дефекти и бръчки по лицето.  Чрез елиминиране на оксидативния стрес и засилване на имунния отговор той може да направи чудеса за вашата кожа.

Болкоуспокояващо и противовъзпалително средство

Силните антиспазматични и противовъзпалителни свойства на лайката са много ефективни при лечение на стомашни и чревни спазми. Консумирането на чай от лайка редовно също помага за проблеми като синдром на раздразнените черва (IBS), гадене, стомашно неразположение.

Облекчава менструални болки

Противовъзпалителният характер на чая от лайка прави този релаксант популярен избор за жените, които страдат от симптомите на менструацията като подуване, спазми, тревожност, изпотяване, трудности при заспиване и промени в настроението.

Подпомага заспиването

Чаят от лайка може да бъде и помощник при проблеми със съня, особено за хората, които се борят със сънна апнея и неспокоен сън. Изпиването на топла чаша чай от лайка без кофеин може да ви помогне да заспите по-бързо и да се събудите по-освежени. Препоръчва се за жени, които преминават през следродилния период, като добавка за по-добър сън. Освен това, редовният и добър сън е свързан с намаляването на шансовете за болестта на Алцхаймер. chamomile tea

Помага за справянето със стреса и тревожността

Една от най-популярните употреби на лайката е при лечението на стрес и тревожност. След дълъг работен ден, топлата, успокояваща напитка от лайка може да помогне да се повишат нивата на серотонин и мелатонин в тялото ви.  Тези хормони успешно премахват стреса и тревогите. Лайката също така осигурява незабавно облекчение на болките от мигрена и главоболие.

Стимулира имунната система

Фенолните съединения, които присъстват в чая от лайка, помагат да се укрепи вашата имунна система и да се предотвратят инфекциите. Другите съединения, присъстващи в чая от лайка също се борят със студа, грипа и облекчават натрупванията в синусите.

Третира стомашни проблеми

Ако страдате от стомашен дискомфорт, вариращ от леки симптоми на подуване до синдром на раздразнените черва (IBS), чаят от лайка може да бъде ваш основен помощник. Той има противовъзпалителни свойства, които спомагат за облекчаване на проблемите на червата и позволяват преминаването на газове. Той също така лекува болки в стомаха и спазми.

Помага при алергични реакции

Чая от лайка може да помогне на имунния отговор на тялото ви на алергени като работи като антихистамин.

Предотвратява рак

Антиоксидантният апигенин, присъстващ в лайката, бори различни ракови клетки, включително рак на гърдата, храносмилателния тракт, кожата, простатата и матката. Той също така предотвратява развитието на рак на щитовидната жлеза.

Стимулира сърцето

Чая от лайка помага за понижаване на кръвното налягане и LDL (лошия) холестерол, което прави сърцето здраво. Той също така предотвратява възникването на различни сърдечно-съдови проблеми.

Полезен при диабет

Изследванията показват, че чаят от лайка може да бъде полезен за хора, страдащи от диабет, тъй като понижава нивата на кръвната захар и регулиране на количеството инсулин.

Предотвратява остеопороза

Екстрактът от лайка помага да се стимулира активността на остеобластите, клетките, които изграждат костите. Така чаят може да помогне за увеличаване на костната плътност, което в крайна сметка ви помага да се отдалечите от състоянието на остеопороза.

Грижа за косата

Освен всички впечатляващи свойства изброени дотук, много хора твърдят, че подобряват външния вид и силата на косата с чай от лайка. Докато противовъзпалителните съставки могат да помогнат за облекчаване на раздразнението на скалпа, съдържащите се в него съединения могат да подсилят нишките на косата ви, да премахнат пърхота и по принцип да дадат на косата си по-силен и копринен вид.

Действа като диуретик

Чая от лайка помага да се изхвърлят по-лесно водата и други отпадъци от тялото, което означава, че той действа като диуретик. Това свойство не само помага за загуба на тегло, но също така подобрява цялостното храносмилане и се бори срещу подуването.

Полезен е за зъбите и венците

Чаят от лайка има способността да се бори с оралните инфекции и да предпазва зъбите и венците. Освен това, неговите противовъзпалителни свойства помагат за успокояване на зъбобол.

Помага при хемороиди

Заедно с осигуряването на успокояващ ефект, лайката също помага за лечението на хемороидите.

Странични ефекти

Въпреки всички ползи от лайката идеята да пиете чай от лайка всеки ден може да бъде лоша. Ето защо, преди да добавите този чай към вашата диета, трябва да сте наясно с основните му странични ефекти, като алергични реакции към амброзия или поленови алергии, които могат да причинят сенна хрема, дерматит и др. Препоръчва се внимание при бременни и кърмещи жени, тъй като прекомерната консумация на този чай може да доведе до спонтанен аборт. Може също така да доведе до сънливост, дразнене на очите, повръщане и гадене, така че винаги пийте умерено!

Свързани статии