Интересно / Хранене

Храни, богати на йод

Храни богати на йод. Кои храни съдържат най-много йод Сподели тази статия

Консумирането на храни, богати на йод е отличен начин да поддържате цялостното си здраве и  хормоналния баланс на организма си.

Какво е йод?

Йодът е основен минерал, който играе ключова роля в синтеза на тиреоидните хормони. Без този елемент хипотиреоидизмът (заболяване на щитовидната жлеза) е неизбежен и може да се прояви в безброй различни симптоми, включително умора, депресия, наддаване на тегло, когнитивни затруднения и компрометирани фини двигателни умения. През детството, а дори и при възрастните хора, недостигът на това хранително вещество може да доведе до трайно когнитивно увреждане. Приблизително 2 милиарда души страдат от липсата на този минерал, а той се среща в редица лесно достъпни храни и е необходим за правилната метаболитна активност в тялото ви.

Експертите препоръчват прием на най-малко 150 микрограма йод на ден, но това ниво може да е по-високо в зависимост от конкретните ви медицински състояния, особено ако сте бременна или кърмите.

Храни, богати на йод

Най-богатите на йод храни включват морски продукти, яйца, царевица, сушени сини сливи, ягоди, сурово сирене, картофи, грах.

Яйца

Яйцата са богат източник на протеини, витамин Е, витамин А и различни антиоксиданти и йод. Едно варено яйце доставя около 12 микрограма йод, почти 10% от това, от което тялото ви се нуждае всеки ден.

Царевица

Една чаша царевица доставя 28 микрограма йод, което е малко под 20% от това, което тялото ви изисква. В допълнение ще получите и добро количество фибри, витамини В и протеини.

Сушени сини сливи

Ако ядете 10 сушени сини сливи на ден, ще получите 26 микрограма йод, което е около 18% от дневното изискване на организма. Нивото на фибри, калий, желязо и витамин К в допълнение правят сушените сини сливи добра опция за здравословна храна.

Риба тон

Рибата е много добър източник на йод в храната и тонът не е изключение. Рибата тон също е богата на калий, магнезий, селен и полезни мастни киселини, които могат да защитят здравето на сърцето.

За тези, които обичат грах, набавянето на йод не би трябвало да е проблем, като се има предвид, че 1 чаша грах доставя 64 микрограма от това основно хранително вещество, повече от 40% от дневните ви нужди. Това е в допълнение към диетичните фибри и различни ключови минерали, които допълнително си набавяте.

Сирене

Различното сирене се различава и в концентрацията на този елемент. Една от добрите опции е чедър, но тъй като сиренето е доста калорично, не бива да бъде единствения източник на йод.

Картофи

Когато става въпрос за храни, богати на йод, органичните картофи се класират много високо, като се има предвид, че 1 среден картоф за печене осигурява 60 микрограма от това хранително вещество. Това е 40% от това, от което тялото ви се нуждае всеки ден. Освен това си набавяте и високи нива на въглехидрати, които да осигуряват енергия на тялото.

Треска

Един от най-добрите източници на йод в диетата е треската, а треската също има високи нива на полезни омега-3 мастни киселини.

Кисело Мляко

Oрганичното кисело мляко съдържа повече от 150 микрограма на чаша. Това означава, че можете да задоволите цялото дневно изискване за йод до края на закуската!

Боровинки

Боровинките са известни най-вече с влиянието си върху инфекциите на пикочните пътища, но съдържат и добро количество йод.

Ягоди

Ягодите не са толкова впечатляващи по отношение на йода, отколкото боровинките, но също могат да бъдат добър източник.


Източник: OrganicFacts

Свързани статии

Лекарите не споделят за всчики опции с контрацепцията