Хранене

Ползи от хлебните банани

Хлебен банан Сподели тази статия

Има много ползи от хлебните банани, на които да се насладите, както и редица начини да включите тези плодове в ежедневната си диета.

Какво са хлебните банани ?

Хлебните банани (Plantains), наричани понякога  банани за готвене, са често срещан сорт от разнообразието от банани, срещащи се в тропическите страни. Те са много нишестени и не са сладки като другите банани, които много хора са свикнали да намират в магазините за хранителни стоки. Преди узряването на хлебния банан, когато е още зелен, плътта е много твърда и не е добра за ядене сурова. Зрелият, жълт хлебен банан е леко по-сладък, с много по-мека плът, но все още обикновено се готви или пържи.

Хлебните банани са основна основна храна в много страни, особено в Африка и Южна Америка.

Хранителна стойност на хлебните банани

1 зелен суров хлебен банан съдържа приблизително 400 калории, 98 грама въглехидрати и 6 грама захар. Около 30 грама осолен чипс от хлебен банан съдържат само 150 калории и 8 грама мазнини.

Ползи от хлебния банан

Вижте още: Ползи от банановия сок

Храносмилане 

С 4 грама фибри на банан, тези нишестени плодове са чудесни за функционирането на червата. Редовните фибри подобряват храносмилането, поддържат ви по-сити за по-дълго и ви помагат да управлявате нивата на холестерола.

Витамини и минерали

Хлебните банани приличат много на картофите по отношение на стойността на протеини и мазнини, но те са пълни с ценни хранителни вещества. Хлебните банани са добри източници на витамин А и С, както и на витамин В6, калий и магнезий.

Хранителни

Един среден хлебен банан съдържа повече от 200 калории, което го прави много важна основна храна в региони, където плътността на хранителни вещества са от решаващо значение за оцеляването.

Антиоксиданти

Хлебните банани са пълни с витамин С, един от най-ефективните антиоксиданти. Витамин С не само поддържа здрава имунната система, но предпазва тялото ви от увреждане на свободните радикали, като предотвратява оксидативния стрес и хроничното възпаление.

Употреба

В Карибите и Централна Америка хлебните банани се варят или пържат. В Пуерто Рико мофонго е популярно ястие, в което тези банани се пържат, след това се пюрират с чесън, сол и олио. В Западна Африка често се използват за пълнене на яхнии Хлебните банани също се сушат и се смилат на брашно, което в Индия може да се смеси с мляко или вода, за да се направи храна за бебета.


Източник: Organic Facts

Снимки:  Freepik

Свързани статии