Хранене

Топ ползи за здравето от кокоса

Сподели тази статия

Кокосовото месо е богато на ползи, на които можете да се насладите, когато добавите тази специална храна към диетата си. Кокосът е една от най-обичаните и универсални храни на планетата. Използва се като ароматизатор, масло, напитка и дори съставка в много козметични продукти. Въпреки това, докато много хора ще възхваляват добродетелите на кокосовото масло, яденето на кокосово месо всъщност е най-добрият начин за директен достъп до най-високата хранителна стойност.

Какво е кокосово месо?

Кокосовото месо е прясното сурово месо на кокоса. След като свежият кокосов орех се отвори, можете да изпиете кокосовата вода и да изгребете  месото с лъжица или нож, в зависимост от това колко е нежно. Зрелите кокосови орехи имат по-плътно, месесто месо, докато по-младите кокосови орехи имат нежна плът, която може да се изстърже много лесно с лъжица или дори вътрешността на кокосовата люспа. Бялото месо е силно питателно, подпомага храносмилането и помага при грижата за кожата. В хранителните магазини пюрираното кокосово месо обикновено се продава като кокосово масло. Можете също да направите прясно кокосово мляко, като пюрирате сурова кокосова плът и вода (според желаната консистенция, от която се нуждаете).

Ползи от кокосовото месо

Най-важните ползи на кокосовото месо:

Фибри

Кокосовото месо е чудесен източник на диетични фибри, които са от съществено значение за здравословния метаболизъм и здравето на сърцето. Половин чаша кокосово месо съдържа 10 г фибри, повече от пшеница или трици. Това също може да помогне на храносмилателните проблеми и да подобри редовността на движенията на червата ви (Tropical Journal of Pharmaceutical Research март 2015 г.).

Калий

Според едно проучване, публикувано в Food Chemistry от д-р Умар Сантосо повечето видове кокосови орехи съдържат впечатляващи нива на калий. Калият е основен минерал за здраво тяло. Той не само намалява високото кръвно налягане, но също така помага за балансиране на регулирането на водата и натрия в тялото ви. Това е една от причините калият да се счита за особено важен преди или след тренировка. Приемането на половин чаша кокосово месо съдържа 285mg калий.

Протеини

Кокосът не е само източник на здравословни мазнини, но също е източник на протеини. Той е чудесен източник на аминокиселини, съдържащ 17 от 20-те основни аминокиселини, от които се нуждаем, за да работим. Той е особено добър източник на треонин, съдържащ 97mg във всяка половин чаша кокосово месо, което го прави вторият най-висок растителен източник на това вещество в света. Треонинът подпомага образуването на колаген в организма, спомагайки за изграждането на съединителна тъкан и стави. Той също така осигурява чернодробна и сърдечно-съдова подкрепа, силен зъбен емайл и заздравяване на кожата.

Желязо

Никой не смята кокосовия орех за добър източник на желязо, но половин чаша кокосово месо съдържа 11% от ежедневния ви препоръчителен прием на желязо. Желязото помага да се оксигенира кръвта ви и да донесе кислород в останалата част на тялото, повишава енергийните ви нива и помага за изграждането на здрави мускули. Редовното ядене на прясно кокосово месо може да помогне за предотвратяване на различните симптоми на анемия.

Фолиева киселина

Витамин от група В, необходим за здравословната функция на червените кръвни клетки, умственото развитие и метаболизма, фолиевата киселина често се намира в храни като банани, аспержи и спанак. Въпреки това,  половин чаша кокосово месо съдържа 20%, почти една четвърт, от препоръчителния ви дневен прием на фолиева киселина.

Здравословни мазнини

Триглицеридните мазнини със средна верига в кокосовото месо помагат за намаляване и регулиране на инсулиновите скокове в организма, като спомагат за предотвратяване на съхранението на мазнини, особено в корема. Освен подкрепата за метаболизма, същите тези мазнини се използват от черния дроб за енергия и когато се усвояват, създават термогенен ефект, който ви помага всъщност да изгаряте повече калории.


Източник: Organic Facts

Снимки: Freepik

Свързани статии