Здравни съвети / Спорт

Спорт като превенция на рак на гърдата?

Сподели тази статия

Доктор Перлий Ходжман, групов ръководител в Центъра за изследване на физическата активност към университетската болница в Копенхаген (Дания), съобщава, че натрупването на епидемиологични данни показва, че правенето на упражнения може да намали риска от рецидив на рак на гърдата.

Ходжман и колегите й проучили серум от кръвни проби на седем здрави жени и 20 жени, които се лекуват с адювантна химиотерапия след операция на рак на гърдата в ранна фаза. Пробите били взимани преди и след два часа умерено до интензивно физическо натоварване. Упражненията, в които участвали жените с рак на гърдата са част от шестседмична стандартна програма за рехабилитация в университетската болница в Копенхаген.

Резултатите от това проучване показват, че упражненията с умерена до висока интензивност водят до остро повишаване на нивата на епинефрин, което може да намали жизнеспособността на клетките на рака на гърдата и растежа на тумора,“ казва Ходжман. „Въпреки че тези данни предполагат, че може да е оптимално за жени с рак на гърдата да се упражняват с умерена до висока интензивност, са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди това. Жените, които са били диагностицирани с рак на гърдата, трябва да се консултират с лекар, преди да започнат тренировъчна програма.“

Източник: American Association for Cancer Research

Свързани статии

Ползи за здравето от пиене на вода с краставици