Хранене

По малко сол всеки ден – може би не е толкова вредна?

Сподели тази статия

Проучване, което е направено сред възрастни хора от 71 до 80 години установило, че ежедневната консумация на 2300 милиграма (mg) сол – еквивалент на една чаена лъжичка – не увеличило смъртността, сърдечните заболявания, инсулта или сърдечната недостатъчност в интервал от 10 години.

Въпреки това, приемът на сол над 2300 mg може да увеличи риска от ранна смърт и други заболявания, твърдят изследователите.

„Въпросът не е дали трябва да приемате чаена лъжичка или две сол дневно, а дали трябва да пиете чаена лъжичка дневно или дори по-малко от това“, казва водещият изследовател д-р Андреас Калогеропулос, доцент по кардиология в университета Емори в Атланта.

Американската сърдечна асоциация препоръчва по-малко от 1500 милиграма сол на ден, което е по-малко от чаена лъжичка.

Калогеропулос добавя, че изследователите забелязват тенденция към по-висока смърт при малкото участници в изследването, които са имали висок прием на сол.

Докладът е публикуван онлайн в JAMA Internal Medicine.

За проучването изследователите разгледали ефекта на солта върху около 2600 възрастни, на възраст от 71 до 80 години, които попълнили въпросник за честотата на прием на сол и различна храна.

За 10 години на проследяване 881 участници са починали, 572 са развили сърдечна болест или са получили инсулт, а 398 са развили сърдечна недостатъчност.

Когато анализирани смъртните случаи установили, че смъртността е най-ниска – 30,7 процента – за тези, които консумират от 1500 до 2300 mg сол на ден. Тези, които са приемали средно 1500 mg на ден, имат смъртност от 33,8 процента. Сред тези, чийто прием на сол е бил повече от 2300 mg на ден, смъртността е била 35,2 процента.

Д-р Елиът Антман, президент на Американската сърдечна асоциация и асоцииран декан за клинични и транслационни изследвания в Медицинското училище в Харвард, споделя, че тези открития са в съответствие с резултатите и от други проучвания, които показват, че с приемането на сол се увеличава рискът от смърт, болести на сърцето и инсулт.

„Има само едно твърдо заключение от това проучване и то е, че при възрастни хора, увеличаването на приема на сол драстично увеличава риска“, каза той.

Солта е свързана с кръвното налягане и колкото повече сол консумират възрастните, толкова по-високо е кръвното им налягане, каза Антман. „Добър начин за понижаване на кръвното налягане е да се придържате към диета с ниско съдържание на сол“, казва той.

Антман добавя, че три четвърти от солта, която американците консумират, идва от преработена и ресторантска храна, а не от солницата, която използваме на масата.

„Средният американец приема по 3400 милиграма сол на ден“, каза Антман. „Потребителите трябва да четат етикетите на хранителните стойности, когато пазаруват и да помолят ресторантите да предоставят хранителното съдържание на продуктите/ястията. Те трябва да избират продукти с по-ниска сол в супермаркета и да избират опции с по-ниска сол в менюто“, казва той.

Д-р Шон Лукан от катедрата по фамилна и социална медицина в Медицински център Монтефиоре / Медицинският колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк казва, че хората трябва да гледат общата картина, а не да се съсредоточават върху солта или друг отделен хранителен компонент.

„Трябва да се съсредоточим върху цялостния си хранителен режим и начин на живот.- казва Лукан.


Източник: medicinenet.com

Снимки: Freepik

Свързани статии