Алтернативно

7 изненадващи лечения при сензорна дисфункция

Сподели тази статия

Разстройството на сензорната обработка или Сензорно-интегративната дисфункция е неврологично състояние, което засяга много хора по света, но има много домашни лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите, включително когнитивна практика, солна терапия, хомеопатия, повишаване на нивата на мелатонин и диетични промени

Домашни средства при сензорно-интегративна дисфункция

Хомеопатия

Както при повечето хомеопатични лекарства, важно е да говорите директно с обучен специалист. През годините се открояват някои хомеопатични лекарства, които се ползват при нарушения на сензорната обработка, каквито са беладона и страмоний.

Когнитивна практика

Неврологичните разстройства могат да бъдат трудни за диагностициране на моменти, но ако детето ви е било диагностицирано с нарушение на сензорната обработка, тогава е важно да участвате в ежедневни сесии когнитивна практика, за да подобрите когнитивната функция и да формирате нервни пътища, които позволяват на вашето дете да работи и да се справя в заобикалящия го свят. Такава практика може да включва дейности от създаването на визуални сигнали и практически материали до реални приложения на социални взаимодействия и игри. Възможно да видите положителни резултати, ако сте последователни в подкрепата, която оказвате.

Солна терапия

Съществуват голямо количество доказателства, че солените бани могат да бъдат високоефективни при определени хиперактивни състояния и други неврологични разстройства. Баните с алпийска сол са евтин вариант и се ползват с доверие в целия свят от стотици години. Можете също така да прилагате алпийска сол локално върху кожата, под формата на кремове, или чрез обикновени вани за крака. Смята се, че влияе върху разстройството на сетивната дисфункция чрез успокояване на нервите, насърчаване на спокоен сън и понижаване на нивата на тревожност, а всичко това може да бъде изпитано от децата, страдащи от това състояние.

Промени в диетата

Някои храни могат да повлияят негативно на неврологичните функции и процеси, поради което обръщането на внимание на диетата, когато страдате от нарушение на сензорната обработка, може да се окаже важно. Някои хора са открили, че премахването на всички зърнени храни от диетата е полезно, особено по отношение на стомашно-чревните проблеми. Това е известно също като Палео диета, но преди да го приложите на детето си, говорете с лекар, за да видите дали това може да бъде потенциален вариант.

Билката шлемник

Една от най-популярните билки за лечение на нарушение на сензорната дисфункция е шлемника, която притежава силни свойства, които могат да засилят когнитивната функция и да подобрят връзките на мозъка. Това може да предотврати появата на неврологични разстройства, което прави шлемника особено полезна билка при лечението на двигателни нарушения, базирани на сетивата.

Женшен

Женшенът е древното китайско лекарство, което изглежда оглавява списъка на всяко природно лечение и то с основателна причина. Женшенът може положително да засили познанието, да увеличи нивата на концентрация и да стимулира правилната функция на невротрансмитерите. Всички тези „странични ефекти“ на женшен могат да го направят ценен актив като домашно лекарство при нарушение на сензорната обработка.

Добавки мелатонин

Някои изследвания свързват ниските нива на мелатонин с нарушение на сензорната обработка. Въпреки че тази връзка все още се изследва, множество доказателства твърдят, че недостигът на мелатонин води до безсъние, психическо изтощение и физическа умора, придружаващи сензорната дисфункция. За малките деца недоспиването може да има сериозно влияние върху когнитивната способност и неврологичната функция. С други думи, добавете някои храни, богати на мелатонин като ананаси, банани, портокали, сладка царевица или домати към диетата на детето си, за да предотвратите или управлявате сензорната дисфункция.

Свързани статии