Здравни съвети / Интересно / Спорт / Хранене

Преработеното месо повишава риска от рак на дебелото черво

Сподели тази статия

Ежедневното хранене с пълнозърнести храни като кафяв ориз или пълнозърнест хляб намалява риска от рак на дебелото черво (колоректален рак) според нов доклад на Американския институт за ракови изследвания (AICR) и Световния фонд за изследване на рака (WCRF).

Освен начина на хранене и консумирането на преработени меса, като повишаващ риска фактор, на преден план в изследването излиза физическата активност, но като фактор, който предпазва от рак на дебелото черво.

„Ракът на дебелото черво е едно от най-честите ракови заболявания, но това изследване показва, че много хора могат да направят нещо по въпроса, за да намалят сериозно риска“, казва д-р. Едуард Л. Джованчи, главен автор на доклада и професор по хранене и епидемиология в Харвардското училище по обществено здраве. „Констатациите от този изчерпателен доклад са ясни: Диетата и начинът на живот играят важна роля при ракът на дебелото черво.“

Като част от това изследване са анализирани 99 други проучвания по темата, обхващащи данни за 29 милиона души, от които повече от четвърт милион са били диагностицирани с колоректален карцином.

Други фактори, за които е установено, че повишават риска от рак на дебелото черво, са:

  • Ядене на големи количества червено месо (над 500 грама на седмица) като говеждо или свинско месо
  • Наднормено тегло или затлъстяване
  • Ежедневно консумиране на две или повече алкохолни напитки (30 грама алкохол), включително вино или бира

Намаляване на риска чрез физическа активност, пълнозърнести храни и фибри

Според доклада, приемането на около три порции (90 грама) пълнозърнести храни дневно намалява риска от колоректален рак с 17%. Това заключение се добавя към предишни доказателства, сочещи, че храни, съдържащи фибри, намаляват риска от този тип рак.

Изследването открива и други връзки между диетата и рака на дебелото черво, които обаче не са толкова безспорни. Има известни доказателства, че рискът се увеличава при нисък прием на не-скорбялни зеленчуци и плодове. По-висок риск се наблюдава при прием на по-малко от 100 грама на ден (около чаша) от тези плодове и зеленчуци.

Портокалите, ягодите и спанака, както и всички храни с високо съдържание на витамин С, може би също намаляват риска от колоректален рак, както и рибата.

Изследванията продължават, за да се изясни връзката между тези фактори и риска, но според д-р. Алис Бендер приемането на повече пълнозърнести храни, яденето на предимно растителни храни като плодове и зеленчуци, както и добрата физическа активност ще спомогнат за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво.

„Когато става дума за рак, няма гаранции, но сега е ясно, че имате избор, който можете да направите и стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от колоректален и друг рак“, казва Бендер.

Източник: American Institute for Cancer Research

Свързани статии

Ползи за здравето от пиене на вода с краставици