Интересно / Хранене

8 Невероятни ползи от фурмите Меджул

Фурми Меджул. Medjool Сподели тази статия

Впечатляващите предимства на фурмите Меджул включват способността им да понижават холестерола и кръвното налягане, да подобряват костната плътност на минералите, да предпазват когницията и да повишават метаболизма. Фурмите Меджул също така осигуряват правилното производство на хормони, оптимизират храносмилането и спомагат за нормалния растеж и развитие.

Какво са фурмите Меджул/Medjool?

Тези фурми са плодовете на сорта палмови дървета Medjool, научно известен като Phoenix dactylifera. Това дърво е култивирано в продължение на хиляди години заради неговия сладък плод – фурмата, която съдържа една костилка и варира в цвят от червено до жълто, когато е узряла, в зависимост от сорта. Фурмите Меджул често се наричат ​​кралски фурми са също така са доста по-меки в сравнение с полусухите или сухи сортове. Фурмите обикновено са с дължина до 7 см и ширина 3 см и често имат набръчкана или дехидратирана форма. Повечето разновидности от фурми, налични в магазините, са изсушени, но в някои магазини се предлагат и пресни фурми.

Въпреки че тези дървета са местни за региона на Ирак и древна Персия, те са широко разпространени по целия свят – от Испания и Северна Африка до Мексико и Съединените щати. По-голямата част от фурмите обаче все още се произвеждат в Близкия изток и се изнасят. Имат дълъг срок на съхранение в изсушената си форма и са богати на диетични фибри, калий, манган, мед, витамини от семейството В, витамин А, магнезий и калций.

Хранителни факти

Фурмите Меджул осигуряват енергия и ключови минерали като калций, фосфор и калий. Също така съдържат витамини от вида B (тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат и витамин В6), витамин К, витамин А, натрий и желязо.

Не е чудно, че спортистите ги приемат, когато имат нужда от прилив на свежа енергия и сила!

Фурми Меджул или обикновени фурми

Най-голямата разлика между фурмите „Мedjool“ и „обикновените“ фурми е, че те идват от различни сортове на едно и също растение. Фурмите Меджул се събират в началото на техния период на узряване, когато са доста меки, поради което те са включени в „меката“ категория фурми, заедно с някои други сортове, като например Barhee и Halawy. Обикновените фурми са Deglet Noor, които попадат в полусухите категории фурми.

От гледна точка на хранителните си вещества Меджул са почти идентични с обикновените фурми, въпреки че са склонни да имат повече диетични фибри и по-малко бета-каротин, както и повече лутеин, мазнини и протеини. Най-голямата разлика е в тяхната мекота и вкус.

Здравни ползи от фурмите Меджул

Хората, които редовно консумират фурми Меджул намират облекчение от лошо храносмилане, високо кръвно налягане, висок холестерол, остеопороза, проблеми с хормоните, нисък метаболизъм, запек, трудно зарастване на рани, проблеми със здравето на очите и др.

Подобряване на храносмилането

Едно от най-хубавите неща на фурмите Medjool е високото съдържание на диетични фибри, според изследванията от университета Корнел, Женева. Една порция фурми съдържа повече от 6 грама диетични фибри, приблизително 20-25% от дневния ви прием, в зависимост от пола ви. Могат да помогнат за елиминиране на запек, като стимулират перисталтичните движения и регулират движенията на червата. Това също може да помогне за облекчаване на хемороиди, подуване на корема, спазми и общо стомашно разстройство.

Регулиране на кръвното налягане

Забележителните нива на калий в Medjool означават, че те имат положителен ефект върху кръвното налягане. Калият е вазодилататор, така че е в състояние да облекчи напрежението в кръвоносните съдове и артериите, което може да облекчи натоварването на сърдечно-съдовата система и да намали риска от атеросклероза, инфаркти и удари.

Подсилват метаболизма

Витамин В, намиращи се в Мedjool, като ниацин, пантотенова киселина, и фолиева киселина, са много важни за регулиране на метаболизма, включително за над 300 различни метаболитни процеси, които се извършват в рамките на нашето тяло всеки ден. Медът също се намира във високи нива в тези фурми, което може да увеличи абсорбцията на желязо и да допринесе за генерирането на енергия в тялото.

Подобряване на зрението

Фурмите Medjool съдържат бета-каротин, който може да се превърне във витамин А, мощен антиоксидант, който е особено ефективен в грижата за очите. Витамин А е свързан с по-ниски нива на макулна дегенерация, бавно развитие на катаракта и по-малък оксидативен стрес в ретината.

Намаляване на холестерола

Високите нива на диетичните фибри винаги са добри за хората с висок холестерол. Докато фурмите са с високо съдържание на калории и не са най-добрата препоръка за някой, който страда от затлъстяване, Medjool фурмите определено може да помогнат на храносмилането, да контролират нивата на холестерола и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Регулиране на хормоните

Манганът често е пренебрегван основен минерал, изискван от организма, въпреки че има редица ключови ефекти върху производството и регулирането на хормоните. Фурмите Меджул имат този минерал в изобилие. Това е от съществено значение, особено за производството на полови хормони.

Насърчаване на растежа

Нивото на белтъчини във фурмите не е впечатляващо високо, но в комбинация с калций, калий и магнезий успява да стимулира растежа и да се осигури правилно развитие, особено при деца или при възстановяване от нараняване или продължително заболяване.

Укрепване на костите

Medjool съдържат забележителни нива на магнезий, манган, мед и калций, всички от които са необходими за подобряване на костната минерална плътност в тялото. Така че добавянето на тези основни минерали към вашите закуски ще ви помогне да направите костите си по-силни и да подобрите цялостното си здраве.

Калории

По отношение на калориите, фурмите Меджул не са за препоръчване при проблеми с теглото. Средно една фурма съдържа приблизително 66 калории. Средният размер на порция от около 4 фурми тежи приблизително 100 грама и има средно 282 калории. Макар че това е доста високо и представлява почти 1/8 от дневния прием на калории за повечето хора, същатата порция доставя повече от 6 грама фибри и богатство от други хранителни вещества.

Внимание – Ако се опитвате да отслабнете или да страдате от диабет, фурмите Medjool може да не са най-добрата идея, но когато се яде умерено, ползите за здравето определено надвишават рисковете. Обикновено тези плодове се считат за много добри за цялостното здраве, когато се консумират с умереност.


Източник: Organic Facts

Снимки: shutterstock

Свързани статии

Лекарите не споделят за всчики опции с контрацепцията