Хранене

9 Чудесни ползи от люцерната

Ползи от люцерната Сподели тази статия

Има редица впечатляващи ползи за здравето, свързани с консумацията на люцерна:   понижава нивата на холестерола, подобрява храносмилането, предпазва здравето на сърцето и да предотвратява рака.

Какво е люцерна?

Люцерната (Medicago sativa) е важна култура в страните по света. Въпреки, че първоначално е култивирана в Южна-Централна Азия, тя вече се е превърнала в световно призната култура поради впечатляващото си хранително съдържание и гъвкавост при употреба. Използва се предимно като изходна суровина за животни и добитък, но  растение е важна основна култура и за хората, главно кълновете.

Хранителни факти за люцерната

С високи нива на витамин В, витамин С, витамин D, витамин Е и разнообразни протеини и други важни минерали, добавянето на люцерна в салати и сандвичи е лесен начин да си подобрите приемът на тези витамини.

Ползи:

Понижава нивата на холестерола

Люцерната има впечатляващо количество диетични фибри, което е много важно в битката срещу холестерола. В допълнение към многобройните други химични съединения, наречени сапонини, фибрите могат да се прикрепят към холестерола и да предотвратят наслагването му върху артериалните стени. Това също помага за балансиране на нивата на HDL (добрия холестерол) в организма. Това може да предотврати натрупването на плака, атеросклерозата, сърдечните атаки и инсулти.

Намалява възпаленията

Това растение често се използва при традиционното лечение на артрит и други възпалителни състояния. Люцерната притежава високи нива на витамин С и витамин В, както и калциеви и антиоксидантни съединения. Всичко това може да намали възпалението в ставите и около тялото, като същевременно укрепва имунната система и предотвратява хроничните заболявания и оксидативния стрес.

Подобрява работата на стомаха и червата

Диетичните влакна, които се съдържат в люцерната могат да оптимизират храносмилането. Диетичнните влакна не само са способни да подпомагат изпразването на червата, но също така могат да намалят възпалението в червата. По този начин люцерната помага при проблеми като лошо храносмилане, подуване на корема, диария, запек и бактериален дисбаланс в чревната микрофлора. Поради това се препоръчва редовно да се консумират таблетки люцерна, за да се постигне по-добро движение на червата.

Ускорява зарастването

В по-традиционната си употреба, кълновете люцерна са били използвани, за да направи запарка, която се прилага върху рани и наранявания, за да се предизвика по-бързо изцеление и предотвратяване на инфекция. Антиоксидантните компоненти защитават откритата област, докато други минерали и хранителни вещества, които се намират в люцерната, стимулират кръвоснабдяването в района и повишават скоростта на възстановяване и зарастване. Високото ниво на протеини в таблетките от люцерна също могат да помогнат при зарастването на рани.

Подсилва имунната система

С високо съдържание на витамин С, люцерната е идеална за подсилване на вашата имунна система. Витамин С стимулира не само производството на бели кръвни клетки, но и действа като антиоксидант за елиминиране на оксидативния стрес.

Детоксифицира тялото

Люцерната е широко използвана по целия свят за лечение на бъбречни заболявания  именно поради диуретичните си свойства. Чрез стимулиране на по-често уриниране, люцерната успява да ускори детоксикацията на организма заедно с излишните соли, мазнини и вода.

 

Предотвратява рака

Фитоестрогените са едни от най-впечатляващите химични съединения и те са изключително важни за организма в борбата срещу хроничните заболявания като рак и коронарни сърдечни заболявания. Тези хормони по същество действат като антиоксиданти и предотвратяват мутациите в здравите клетки, като по този начин намаляват риска от рак. Активните компоненти на това растение също са известни, че се свързват добре с канцерогени в тялото и дебелото черво, като по този начин насърчават изтласкването им от тялото, преди да направят повече вреди.

Респираторни заболявания

Традиционно люцерната се използва широко при лечението на респираторни заболявания като бронхит, грип и обикновена настинка, както и други вирусни и бактериални инфекции. Люцерната има противовъзпалителни свойства, които я правят полезна при лечението на различни дихателни състояния, като астма, като същевременно укрепва имунната система, за да неутрализира основните инфекции, атакуващи дихателните пътища.

Защитава сърцето

Калият и желязото се намират в значителна степен в люцерната, а това благоприятства сърцето по различни начини. Калият е вазодилататор, който помага за понижаване на кръвното налягане чрез освобождаване на напрежението върху кръвоносните съдове и артериите. Освен това съдържанието на желязо в кълновете от люцерна увеличава производството на червени кръвни клетки, като по този начин се подобрява циркулацията и се гарантира, че органите в тялото са правилно оксигенирани.

Странични ефекти

Поради високото съдържание на сапонини и канаванин, прекомерната консумация на  люцерна може да има неблагоприятни ефекти върху тялото, както следва:

  • Ако сте бременна или вече страдате от лупус, не трябва да консумирате тези кълнове.
  • Може да възникне токсичност при яденето на сурова зелена люцерна, тъй като тя може да прекъсне баланса на аминокиселините в организма.
  • Суровата люцерна може дори да предизвика възпаление и подобни на лупус симптоми при животни и хора.
  • Similarly, alfalfa consumption for livestock and other animals should be monitored or eliminated completely.

Люцерната трябва да се подготви правилно и да се яде умерено. За да имате безопасна човешка консумация, можете да изберете таблетки хранителни добавки с люцерна.

Свързани статии