Хранене

Топ ползи от вишните

Сподели тази статия

Вишната, използвана за производството на известния вишнев сок, има мощни антиоксидантни, антидиабетни, противовъзпалителни и анти-затлъстяващи ефекти.. Макар че ползите от вишна са много, острият й тръпчив вкус не позволява на хората да я хапват направо от дървото. Този мъничък, яркочервен сезонен плод обаче се използва за приготвяне на вкусни торти, конфитюри, плодови сиропи и концентрати.

Какво са вишните?

Вишната е плод на малко дърво (Prunus cerasus), родом от Европа, но сега расте по целия свят. Свързва се със сладкото черешово дърво, тъй като е подобно на него, както и плодовете му. Въпреки че и двата вида отглеждат малки, червени плодове, тези на вишневото дърво са  по-кисели и тръпчиви на вкус. Сезонът на прибиране на вишни е кратък и затова най-често се срещат по рафтовете на магазините, замразени, а не пресни.

Хранителна стойност

Вишните съдържат витамини А и С и малки количества натрий, протеини, калций и желязо, според Националната база данни за хранителни вещества на USDA. Пресните вишни съдържат приблизително 50 калории на 100 грама и са съставени от приблизително 4% въглехидрати. Съдържат в изобилие  антоцианини, естествен пигмент, който придава на черешите рубиненочервен цвят и се ползва при борбата с рака.

Топ ползи на вишните

Много хора се изненадват от това колко ползи могат да се намерят в този мъничък плод!

Съдържат антиоксиданти

Доклад, публикуван в Journal of Biomedicine and Biotechnology, гласи, че вишните съдържат антиоксиданти, като елагова киселина и кверцетин, за които е доказано, че се борят с раковите клетки. Те също са източник на мелатонин, който може да помогне за предпазване на тялото от рак на гърдата. Тези антиоксиданти са в състояние да намерят и неутрализират свободните радикали и други нежелани вещества, които могат да доведат до хронично възпаление и заболяване.

Притивовъзпалителни свойства

Вишните съдържат антоцианини, които могат да помогнат за облекчаване на болката от остеоартрита и да намалят възпалението в ставите и други засегнати области, включително хемороиди и мигрена. Сокът от вишни е популярна здравословна напитка.

Борят диабета

Антоцианините също са изследвани във връзка с резистентността към диабет, тъй като тези антиоксиданти могат да помогнат на тялото да произвежда инсулин, който от своя страна се използва за регулиране на нивата на захарта. Това прави тези плодове добри както за хората с диабет, така и за хората, изложени на риск от заболяването.

Подобряват качеството на съня

Според проучване, проведено от Glyn Howatson, наскоро публикувано в European Journal of Nutrition, мелатонинът, присъстващ във вишната, може да помогне за облекчаване на определени състояния на безсъние.

При подагра

Вишните могат да помогнат за понижаване на нивото на пикочна киселина в кръвта, което може да помогне за премахване на подагра и облекчаване на болката при подагра. Сокът от вишни се използва при лечението на подагра.

Облекчават мускулните болки

Вишните също така съдържат съединения като галова киселина, каемпферол и р-кумарова киселина. Заедно с кверцетин, тези съединения могат да помогнат за облекчаване на болката в мускулите и ставите след усилена активност или упражнения.

Приложения на вишните

Вишните обикновено се предлагат ограничено в супермаркети или на фермерски пазари, тъй като не се запазват добре за дълго. Montmorency е един от най-популярните сортове вишна, отглеждана в САЩ. Обикновено се предлага в замразени торбички, но ако успеете да получите свежи вишни, можете да ги замразите, за да ги използвате по-късно. Тръпчивият им вкус се връзва добре на десерти и печени ястия, но можете да експериментирате и да използвате вишни в салатни винегрети, в сандвичи със сирене на скара и дори в коктейли!

Сок от вишни се предлага както онлайн, така и в супермаркетите. Често се използва за намаляване на мускулната скованост от спортистите.

Странични ефекти от вишните

Вишните са най-добре да се консумират в сурова или течна форма, тъй като ефективността и безопасността на добавките от вишни все още не са проверени. Вишните са подходящи за почти всички хора, които не страдат от алергия към този плод. Ядени в излишък, те могат да причинят диария, затова ги консумирайте умерено и вижте как реагира тялото ви, преди да ги направите ежедневна част от вашата диета.


Източник: Organic Facts

Снимки: Freepik

Свързани статии