Здравни съвети / Хранене

Ползи за здравето от пиене на вода с краставици

Сподели тази статия

Пиенето на вода от краставици е сигурен начин да подобрите здравето си, защото носи редица изненадващи ползи и е много лесно да се подготви.

Какво е вода от краставици?

Това е вода, в която са добавени резени краставица., че краставицата вода е вода, която се влива с краставици краставица. Макар, че това може да звучи твърде обикновено и просто, много от активните съставки на краставицата се вливат във водата, повишавайки цялостния прием на хранителни вещества. Освен това самите краставици са около 95% вода. Ето защо водата от краставици е толкова популярна в детоксикационните пречиствания.

Краставиците са добри за нашия организъм, защото притежават освежаващ вкус и много  хранителни вещества и активни съставки. Питейната вода от краставици увеличава нивата на витамин С. Богати са на бета-каротин, манган и молибден. Най-важното е, че краставиците съдържат противовъзпалителни флавоноли като „fisetin“ и различни други антиоксиданти, включително кукурбитацин.

Съгласно USDA National Nutrient Database, краставиците също съдържат фолиева киселина и силициев диоксид, които имат редица положителни ефекти върху организма. Най-важното обаче е, че това е вкусен и полезен начин да пиете вода.

Ползи от водата от краставици

Предимства на водата от краставици включват грижа за кожата, отслабване, поддържане на сърдечно-съдовото здраве и костна плътност.

Хидратация

Приемането на вода може да се извърши чрез различни напитки и храни. Хидратацията е много важна и пиенето на краставици води не само до хидратация на тялото, но също така помага за предотвратяване на запек и бъбречни камъни.

Така че, ако ви е трудно да поддържате необходимото количество вода за организма, можете да опитате с вода с краставици.

Отслабване

Краставицата е с ниско съдържание на калории и е изключително добра за за отслабване.

Чувството на жажда често се смесва с чувството на глад. 12-седмично изследване, ръководено от Елизабет А. Денис, Департамент за хранене, хранене и физически упражнения. предполага, че хората на средна възраст, които консумират 500 мл. вода преди трите основни дневни хранения като част от хипокалорична диета, отслабват с повече от 2 килограма тегло в сравнение с хора, които са били само на хипокалорична диета.

Грижа за кожата

Има редица антиоксиданти и витамини, които се срещат в краставиците и които могат да помогнат за здравето на кожата и акнето. Според проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Young Pharmacists, е установено, че воден екстракт от краставица съдържа флавоноиди и танини, способни да неутрализират свободните радикали. Това помага за намаляване на оксидативния стрес, намаляване на времето за поява бръчки, възрастови петна, дефекти по кожата. Краставицата е добре известно природно средство за лечение на акне.

Детoксикация

Пиенето на вода от краставица помага да се прочистите от токсините в тялото като се увеличи уринирането. Това означава, че токсините в тялото ви се елиминират по-бързо, намалявайки напрежението на вашата метаболитна система.

Мускулна сила

Една от уникалните съставки на водата от краставици е силициев диоксид. Това е минерал, който рядко се обсъжда във връзка с човешкото здраве. Той обаче е жизненоважна част от съединителната тъкан в организма. Силикатът може да помогне за увеличаване на мускулния растеж и тонуса.

Намаляване на кръвното налягане

Пиенето на вода от краставици е отличен начин да увеличите нивата на калий, който е жизненоважен електролит за цялостно здраве. Калият спомага за намаляване на кръвното налягане и по-ниско напрежение върху сърдечно-съдовата система.

Подобрява здравето на сърцето

Краставиците, богати на калий, помагат да намалите риска от атеросклероза, инфаркти, удари и коронарна болест на сърцето.

Костна плътност

Макар че няма много минерали във водата от краставица, тя съдържа силициев диоксид и манган, наред с други микроелементи. Според проучвания на д-р Равин Югдаотинг, (университет в Кеймбридж), храни като краставици, богати на силиций, могат да помогнат за укрепване на костите и намаляване на риска от остеопороза, когато сте на възраст.

Рак на простатата

Краставиците съдържат уникално съединение, наречено кукурбитацин, което действа като мощен антиоксидант в организма. Изследване, публикувано в доклад на Американската асоциация за изследване на рака, показва, че „fisetin“- противовъзпалително вещество, намерено в краставиците и ягоди, може да помогне за забавяне на прогресията на рака на простатата.

Така че започнете да пиете вода от краставици – напълнете чаша със студена вода и добавете краставици, оставете ги да се накиснат във вода за няколко минути или дори за една нощ. Насладете се на напитката!


Източник: Organic Facts

Свързани статии