Интересно / Психология / Хранене

Настроението ти зависи от храната, която ядеш

Настроението зависи от храната, която ядеш Сподели тази статия

Диетата и хранителните практики определено влияят на психичното ни здраве. Това не е нова информация, но според нови изследвания, проведени от държавния университет в Ню Йорк, хранителните навици влияят по различен начин на младите хора (18-29г.) и по-възрастните (над 30г.)

Лина Бегдахе, асистент по здравни и уелнес изследвания в университета „Бинхамтън“, заедно с колеги от изследователите от Бингамтън, провели анонимно проучване по интернет, като поискали от хората по света да попълнят Въпросник за хранителните настроения (FMQ), който включвал въпроси относно различни групите храни, свързани с неврохимия и невробиология. Анализирайки данните, изследователите установили, че настроението сред младите хора (18-29 г.) изглежда зависимо от храната, която увеличава наличието на прекурсори на невротрансмитери в мозъка (месо). Докато, настроението при по-възрастните  (над 30 години)  зависи повече от храната, която увеличава наличието на антиоксиданти (плодове) и въздържанието от храна, която неподходящо активира симпатиковата нервна система (кафе, захар, пропускане на закуската).

„Друго важно заключение от изследването е, че настроението на младите хора изглежда чувствително към натрупването на мозъчни химикали. Консумация на месо води до натрупване на два мозъчни химикала – серотонин и допамин, за които се знае, че стимулират настроението. Редовното похапване на месо води до натрупване на тези и други невротрансмитери. С други думи, младите хора, които ядат месо (червено или бяло) по-малко от три пъти седмично и правят упражнения по-малко от три пъти седмично, показват симптоми на значителни умствени страдания. “

„Обратното, настроението на зрелите възрастни изглежда по-чувствително към редовната консумация на източници на антиоксиданти и въздържане от неподходяща храна. С остаряването има увеличение на образуването на свободни радикали (оксиданти), така че нашата нужда от антиоксиданти се увеличава. Свободните радикали причиняват смущения в мозъка, което увеличава риска от проблеми с настроението. Също така, способността ни да регулираме стреса намалява с възрастта, така че ако консумираме храна, която активира реакцията на стрес (като кафе или твърде много въглехидрати), имам по-голяма вероятност да усетим психически стрес. “

Изследователският екип се интересува  от сравняване на хранителния прием между мъжете и жените във връзка с психическия стрес, тъй като е налице  разлика между половете в морфологията на мозъка. Изследванията в тази насока продължават и е вероятно разликата в морфологията на мозъка между мъжете да е чувствителна по различен начин към хранителните компоненти. Това потенциално обяснява някои документирани специфични за половете рискове от душевни и умествени страдания.

 

Източник: Binghamton University.

Свързани статии

Лекарите не споделят за всчики опции с контрацепцията