Хранене

Мускадиново грозде

Wild Muscadine Grape Сподели тази статия
Мускадиновото грозде е вкусен и сравнително често срещан сорт грозде, който може да се похвали с изненадващ брой ползи за здравето благодарение на богатото си съдържание на хранителни вещества.

Какво е мускадиновото грозде?

Мускадиновото грозде е сорт, родом от Северна Америка. Коренните американци отглеждали грозде от мускадин за сокове и сушене, докато ранните европейски заселници започват да правят вино от едрите плодове с дебела кожа. (Мускадиновото грозде е различно от мускатово)

В Южна Америка многото щамове мускадиново грозде са се превърнали в регионален деликатес. Гроздето се използва и за приготвяне на занаятчийски конфитюри и желета. 

Мускадиновото грозде напоследък отново става популярно поради голям брой полифеноли, присъстващи в здравата му кожа и ядливи семена, според проучване на Ливей Гу от Университета на Флорида, Гейнсвил, Флорида. Полифенолите са съединения, за които в естествените и традиционните лекарства се приема, че имат мощни антиоксидантни ефекти. Няколко проучвания са установили, че гроздето от мускадин има специфични метаболитни и сърдечно-съдови ползи, както и антиоксидантни ефекти, които могат да предотвратят хронични заболявания и да подобрят общото благосъстояние.

Ползи от мускадиновото грозде

Храносмилане

Мускадиновото грозде има едно от най-високото съдържание на фибри във всяко грозде, с почти пет пъти повече от обикновено грозде без семена. Това се дължи до голяма степен на голямото количество неразтворими фибри в кожите и семената на гроздето. Неразтворимите фибри са отлични за насърчаване на регулярността на червата, както и за предотвратяване на запек или храносмилателни проблеми. Много хора избират да не ядат кожата на мускадиновото грозде, тъй като тя е жилава и може да придава леко горчив вкус, но в този случай се лишават от нейните ползи.

Контрол на теглото

Всички плодове са отлични алтернативи за десерт за хора, които се борят да контролират теглото си, но мускадиновото грозде е добър избор поради високото си съдържание на диетични фибри. Освен фибрите, мускадиновото грозде се състои най-вече от вода, което ги прави чудесен начин да се избегнат добавени захари и мазнини, като същевременно облекчава следобедното желание за сладкиши.

Антиоксидант

Един от най-силните антиоксиданти на планетата, ресвератрол, идва от кожата на тъмните плодове и грозде. Той е станал известен като антиоксидант от червено вино и се проучва подробно за благотворното му въздействие върху няколко заболявания, включително рак, болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, Крон и Паркинсон. Мускадиновото грозде също така съдържа елагова киселина, друг антиоксидант, който в проучване от 2006 г. савтор на Mertens-Talcott SU, Университета на Флорида, показва възможност  да инхибира растежа на раковите клетки на дебелото черво.

Сърдечно-съдово здраве

Доказано е, че ресвератролът понижава „лошия“ холестерол и също така повишава някои съдови функции. Намалява окислителния клетъчен стрес, може да се бори с хроничното възпаление и да намали симптомите на диабет. Освен това затруднява образуването на кръвни съсиреци, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.

Как да си направим мускадиново вино?

Следвайте тази лесна рецепта, за да си направите мускадиново вино у дома.

  • Първо измийте и дезинфекцирайте стъклена кана с обем 1 литър.
  •  В чистата каничка разтворете 6 чаши захар в 3 четвъртинки филтрирана вода.
  • Пасирайте 4 чаши грозде мускадин и го добавете към захарната вода.
  • Поръсете активна суха мая отгоре на кашата, но не бъркайте.
  • На следващия ден разбъркайте кашата и продължете да я разбърквате веднъж на ден в продължение на седмица.
  • След седмица прецедете цялата течност и поставете течността в друга дезинфекцирана стъклена кана/съд с такава с капачка, позволяваща поставянето на въздушна пробка.
  •  Напълнете с вода до върха на каната, след което оставете сместта да ферментира в продължение на шест седмици.
  • Накрая прецедете сместа отново в друга чиста кана, затворете с капачка и я оставете да престои на хладно и сухо място за три дни преди да пиете.
  • Насладете се на домашно приготвеното си вино!

Свързани статии