Интересно / Психология

Какво е „Методът на Брадли“?

Методът Брадли или Ламаз или Хипнораждане Сподели тази статия

Много бъдещи майки се обръщат към метода на раждане на Брадли, но преди да вземете това важно решение за раждането си е важно да разберете напълно вашите възможности.

Какво представлява Методът на Брадли?

Методът Брадли е подход към естественото раждане, при който се изключва използването на лекарства и се разчита на подкрепа от „треньор“ или съпуга по време на раждането.  Докато много жени избират да подпомогнат раждането и да облекчат болката и целия процес чрез упойки, други бъдещи майки смятат, че най-добрият начин да се гарантира, че майката и бебето ще бъдат здрави е като имат напълно естествено раждане, макар и в безопасна и поддържана среда.

Чрез обучението на съпруга, баща или треньор за основните потребности на жената, като коремно шишане, осигуряване на спокойствие, тъмнина и физически комфорт, раждането на бебето може да бъде много по-лесно и комфортно преживяване, отколкото сме свикнали да мислим, че може да бъде. Техниките по метода Брадли включват преподаване на различни техники и методи за комфорт.

Ползи

Ползите от Метода на Брадли включват следното:

  • Намаляване на тревожността
  • По-висок процент успех за раждане на здраво бебе

Методът на Брадли включва и промяна на начина на хранене, като се избира максимално здравословния, който има и редица дългосрочни ползи. Чрез включването на партньора в родилния процес, вместо да го прави пасивен наблюдател, методът способства за създаването по-хармонично и цялостно пространство за новите родители.

Подготовката за раждането ще ви направи още по-физически и психически годни за трудния процес на раждане, а и след това.

Упражнения по Метода на Брадли

Най-често срещаните начини за подготовка на жена за раждане при Брадли включват следното:

(Те помагат да се укрепят ключовите мускули, необходими за раждането, и да накарат жените да се чувстват по-комфортно с променящото се тяло през бременността.)

  • Клекове
  • Кегел упражнения
  • Релаксиращи техники
  • Медитация
  • Позиция котка/крава

Брадли vs. Метода на Ламаз vs Хипнораждане

Трите най-чести подхода към раждането са метода на Брадли, методът Ламаз и хипнораждането, но има някои ключови разлики между трите.

  • Брадли се фокусира върху отпускането на мускулите, вместо напрягането им, когато дойдат контракциите.
  • Ламаз се фокусира върху определени дихателни модели и конкретно време, за да ви насочи към трудните части на раждането.
  • Хипнораждането е доста подобно на техниките на Брадли, въпреки че е много повече насочено към медитацията и премахването на негативните мисли и не е подходящо за подготовка на жена за усложнения.

Внимание: Литературата за Метода на Брадли към раждането отхвърля значението и критичната роля, която лекарите могат да играят по време на раждането. Избягването на употребата на медикаменти е много ясна цел на този метод, но имайте предвид, че когато възникнат определени усложнения, понякога се налага медицинска намеса, за да се осигури здравето, както на майката, така и на детето.

Свързани статии

Лекарите не споделят за всчики опции с контрацепцията