Билки / Здравни съвети / Интересно

Ментово масло за коса: предимства и приложения

Ментово масло за коса, етерично масло от мента за коса Сподели тази статия

Използването на ментово масло за коса е популярна практика в целия свят, но преди да я приложите върху себе си, трябва да разберете ползите и възможните странични ефекти, които може да има.

Какво е ментово масло?

Ментовото масло е етерично масло, извлечено от листата и стъблата на ментовото растение, научно познато като Mentha piperita. Притежава свеж, пикантен и тревист аромат, който го прави популярно допълнение към козметичните продукти и средствата, използвани при възпаление на кожата и здравето на косата. Активните съставки в ментовото масло включват ментол, ментон, кинеол, пулегон, лимонен и други мощни органични киселини и антиоксиданти.

Ползи

Има много причини да използвате ментовото масло за косата, като например способността му да предпазва от инфекции, да увеличава кръвообращението, да намалява болката и да стимулира растежа на косата.

Маслото от мента е:

Антимикробно

Скалпата е част от кожата и поради това е чувствителен към микробни инфекции, някои от които могат да причинят сухота, сърбеж и възпаление. Прилагането на това масло веднъж на 2 седмици може да предпази скалпа от инфекции и да ви предпази от пърхот.

Инсектицидно и пестицидно

Етеричното масло от мента има инсектицидни свойства, които могат да попречат на вредителите, които обичат да пребивават в косата или скалпа.

Аналгетично

Ако имате нараняване или инфекция по скалпа, противовъзпалителният и анестетичен ефект на това масло може да успокои дискомфорта и да ускори лечебния процес.

Подобряващо кръвообращението

Ментовото масло може да увеличи притока на кръв към скалпа и да гарантира, че тези клетки получават необходимите хранителни вещества за растежа на косата.

Повлияващо косопада

Много хора използват това масло, за да предотвратят или забавят загубата на коса, което често се дължи на възпаление или дразнене на скалпа, което води до лошо здраве на фоликулите и евентуална загуба на косата.

Стимулиращо растежа на косата

Не само може да спре загубата на косата, но и това може да стимулира растежана нова коса, благодарение на антиоксидантното си съдържание.

Как да използвате ментовото масло за коса?

Най-често срещаните приложения са следните:

  • Като масажно масло за скалпа
  • Като добавка към шампоана
  • Като добавка към балсама

Поради силата на това масло, са необходими само 5-6 капки в шампоана или балсама, за се доставят така важните хранителни вещества на скалпа. Когато използвате това масло за масаж на скалпа, най-добре е да го смесвате с друго масло  като масло от жожоба, бадемово масло или кокосово масло. Разтъркайте сместа внимателно в скалпа, като сте сигурни, че стигате до корените и се опитайте да покриете колкото е възможно по-голяма повърхност. Оставете го за известно време като маска и след това измийте.

Странични ефекти

Има някои странични ефекти, с които трябва да сте наясно, когато използвате това етерично масло. Високо концентрираните етерични масла като това могат да причинят локално възпаление на кожата, особено при тези, които са алергични. Преди да приложите върху целия си скалп, използвайте малко количество върху част от кожата, за да тествате дали няма да се появят зачервяване, възпаление или сърбеж.


Източник: Organic Facts

Снимки: Unsplash

Свързани статии