Здравни съвети

Симптоми, показващи липса на витамин D

Сподели тази статия

Дефицитът на витамин D може да бъде много сериозен проблем, с редица нежелани странични ефекти, така бъдете сигурни, че поддържате нивата на този витамин в здравословни граници.

Витамин D

Витамин D е прохормон, често наричан витамин, който се произвежда от тялото след излагане на слънчева светлина. Съществуват и хранителни източници на витамин D, които хората могат да прибавят в диетата си, ако страдат от недостиг. Този витамин е много важен за поддържането на костната плътност и предотвратяването на остеопорозата, в допълнение към важната му роля за имунната система, здравето на сърцето и профилактиката на рака. В зависимост от това къде живеете, кой е сезонът и каква е вашата диета, може да сте изложени на по-висок риск от недостиг на този витамин.

Симптоми на дефицит на витамин D

Основните симптоми на дефицит са следните:

  • Хронична умора
  • Променливо настроение
  • Депресия
  • Обща отпадналост
  • Болки в гърба
  • Костни проблеми
  • Мускулен дискомфорт/слабост
  • Косопад

Причини за дефицит на витамин D

Обикновено дефицита на витамин D се дължи на невъзможност за абсорбиране на витамин D или ограничено излагане на слънчева светлина.

Затлъстяване

Многобройни проучвания установяват, че наличието на дефицит на витамин D е тясно свързано със затлъстяването. Смята се, че чрез отслабване тялото ви ще може да произвежда по-ефективно този прохормон.

Абсорбционно разстройство

Някои хора страдат от състояние, при което храносмилателната система не може да абсорбира витамин D от хранителни източници, което означава, че единственият начин да получат достатъчно витамин D е чрез излагане на слънце.

Kidney Problems

При други хора бъбреците им не могат да преобразуват витамин D от слънчевата светлина, което означава, че те трябва да разчитат изцяло на хранителни източници на това хранително вещество, което може да бъде доста трудно.

Излагане на слънчева светлина

Ако живеете близо до полюсите или преживявате в продължителни периоди на тъмнина, липсата на слънчева светлина ви лишава от основния ви източник на витамин D. Това е една от най-честите причини за този недостиг.

Тъмна кожа

Установено е, че хората с тъмна кожа синтерират по-малко витамин D от тези с бледа кожа, така че някои култури и националности са по-податливи към дефицит на витамин D.

Хранителен режим

Ако не консумирате храни, които са с високо съдържание на витамин D, може да се окажете с недостиг на този витамин в съчетание с недостиг на слънчева светлина.

Лечение на дефицит на витамин D

Ако страдате от такъв дефицит, има някои лесни начини за набавяне на витамина, включително прекарване на повече време на открито, извършване на диетични промени или получаване на по-специализирано лечение.

Излагане на слънчева светлина

Дори, ако отделите само 30-60 минути на седмица за разходки на слънце, ще си набавите здравословно количество витамин D. Затова, излизайте и се разхождайте винаги, когато имате възможност – това ще допринесе за здравето ви и в други насоки!

Промени в режима на хранене

Добавянето на храни като яйца, сирене, мляко, риба тон, гъби и зърнени храни също е ключов фактор за преодоляването на недостиг от този витамин.

Специално лечение

Ако вашите бъбреци или храносмилателен тракт не са в състояние да синтезират или разграждат този витамин, тогава може да са необходими специфични медикаменти или специализирано лечение, които следва да обсъдите с вашия лекар.


Източник: Organic Facts

Свързани статии

Ползи за здравето от пиене на вода с краставици