Интересно / Новини

Лекарите не споделят за всчики опции с контрацепцията

Сподели тази статия

Един от основните източници на подходяща информация за контрацептивите и репродуктивното здраве на жените трябва да идва от техните медицински специалисти. Тази информация обаче може да е непълна в повечето случаи. Ново проучване в Австралия установи, че практикуващите в здравеопазването често не говорят с жените за дългосрочна обратима контрацепция по различни причини, като по този начин поддържат липсата на достатъчно информация.

Систематичният преглед, проведен от екип от изследователи от университета Flinders, се стреми да разбере възгледите на медицинските специалисти относно дългосрочната обратима контрацепция, като вътрематочни средства (спирала). Проучването установява, че практикуващите медицински грижи не са обсъждали тези възможности с пациентите си поради три основни причини. Те са липса на достатъчно познания относно тези методи, лични притеснения и мнения за тях, както и практики и ограничения за противозачатъчни консултации в някои страни.

„Глобалните организации за сексуално здраве препоръчват използването на обратна контрацепция с продължително действие като спиралите и имплантите от години, като безопасни и с успеваемост от 99%,“ казва Кари Уелсби, завършила здравни науки в Университета Флиндърс и автор на статията. „Изследванията са силни в подкрепа на тези ефикасни и рентабилни методи за предотвратяване на нежелана бременност, но все пак има ниско усвояване и използване на тези методи в сравнение с хапчетата за орална контрацепция.“

Изследването цитира и оценките на Организацията на обединените нации, които сочат, че само 4,6% от жените в Австралия използват спирала, докато 22% от жените избират противозачатъчните хапчета, което също е и по-евтин вариант. Авторът също така отбелязва, че погрешни схващания като висок риск от извънматочна бременност и проблеми с фертилитета в бъдеще карат много от жените да заобикалят използването на дългосрочни обратими контрацептиви.

Резултатите от това проучване са публикувани в Journal of Clinical Nursing.

Свързани статии