Алтернативно / Хранене

Комбинацията лимон и сода

Лимон и сода за хляб Сподели тази статия

Комбинацията от сода за хляб и лимонов сок има редица ползи за здравето, включително способността за детоксикация на тялото, балансиране на нивата на рН, подобряване на храносмилането, засилване на имунната система, подпомагане на здравето на сърцето, защита на кожата, черния дроб и подпомагане на предотвратяването на хронични заболяване.

Има безброй здравни средства и съвети, които придобиха популярност през последните години, но използването на сода за хляб и лимон датира от десетилетия. Сами по себе си тези две вещества имат много здравословни ефекти, но когато се комбинират, могат да окажат още по-впечатляващо влияние върху цялостното ви здраве. Като начало сокът на прясно изцеден лимон е с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти и е тясно свързан със здравето на имунната система и диуретичните ефекти върху организма. Лимоните съдържат високи концентрации на минерали и витамини, което прави този сок, въпреки тръпчивия вкус, изключително популярен в готвенето и алтернативните лекарствени средства.

Содата за хляб, известна още като натриев бикарбонат, технически се счита за лекарство, въпреки множеството си кулинарни приложения. Алкализиращият ефект на содата за хляб е добре известен, поради което хората го използват в различни лечения на киселинни състояния като храносмилателни проблеми, киселини. Содата за хляб може да помогне за алкализиране на организма и връщане на рН в хомеостаза.

Въпреки това, важно е да поговорите с Вашия лекар или медицински специалист, преди да добавите сода за хляб към вашия здравословен режим, тъй като може да взаимодейства с други лекарства и може да не се препоръчва за всички.

Рецепта: Сода за хляб & Лимонов сок

Можете да направите напитката като добавите чаена лъжичка сода за хляб и сока от половин лимон към чаша минерална вода. За най-добри ефекти, не забравяйте да пиете това на празен стомах сутрин, за да можете да се наслаждавате на ефектите през целия ден! Опитайте се да не пиете тази отвара в близко време до следващото хранене, защото няма да може да действа толкова бързо върху тялото и няма да бъде толкова ефективна.

Содата и сокът от лимон са широко използвани и при избелване на зъбите.

Ползи от содата + лимоновия сок

Ползите от пиенето на сода за хляб и лимонов сок включват по-добра метаболитна функция, по-балансирани нива на рН, по-здравословно здраве на червата, по-нисък риск от хронични заболявания, подобрено здраве на сърцето и по-силна имунна система, наред с други ползи.

Балансирано pH

Хората често пренебрегват значението на намаляването на нивата на киселина в организма, но поддържането на балансирано pH е от решаващо значение за цялостното здраве. Натриевият бикарбонат е известен като алкализиращ агент, който може да понижи нивата на киселина, намалявайки неща като киселини и лошо храносмилане, но също така поддържа тялото на алкално ниво. Това се потвърждава в проучване, проведено от д-р Бевърли Бут, Университета на Вирджиния, САЩ. Също така, лимонената киселина в лимоните всъщност има алкализиращ ефект, след като се усвои!

Грижа за кожата

Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, лимоновият сок е напитка с високо съдържание на антиоксиданти. Високите количества антиоксиданти и лимонена киселина могат да намалят оксидативния стрес и да предотвратят отрицателните ефекти на свободните радикали в организма. Това е особено добро за кожата и може да забави признаците на стареене, да намали появата на слънчеви петна и бръчки и да даде на кожата ви здрав блясък.

Отслабване

Няма пряка връзка между използването на сода за хляб и лимонов сок и загубата на тегло, но има доказателства, че содата може да осигури повече енергия и издръжливост по време на тренировки. Тази увеличена енергия и ежедневна активност след това дават тласък на метаболизма дори и в периоди на почивка между тренировки. Въпреки че загубата на тегло би била вторичен ефект, все пак е възможно да помогнете на вашите усилия за отслабване.

Премахване на токсините

Лимоновият сок отдавна е известен като диуретично вещество и е в състояние да стимулира организма да уринира, като по този начин изхвърля излишните токсини, соли, мазнини и вода. Това е много добра новина за бъбреците, тъй като това може да намали стреса и натиска върху тези органи и да гарантира, че тялото ви поддържа ниско ниво на токсичност. Освен това, изследване, цитирано в списанието BMC Urology, предполага, че лимоновият сок има защитна активност срещу уролитиаза, което представлява образуването на твърди вещества и каменно вещество в пикочния мехур и пикочните пътища.

Грижа за зъбите

По традиция много хора използват комбинацията за избелване на зъбите, но абразивният характер може да бъде вреден за зъбите. Първоначално може да намали оцветяването на зъбите и да понижи нивата на киселинност в устата, но има по-безопасни начини за избелване.

Подобрява храносмилането

Комбинацията от сода за хляб и лимонов сок действа като прекрасен антиацид и е известно, че бързо намалява симптомите на лошо храносмилане, метеоризъм, подуване, спазми и киселини. Чрез предотвратяване на възпаление в червата, което е критичен елемент на имунната система, лимоновия сок и содата за хляб могат значително да засилят здравето на червата ви. Едногодишно проучване на Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк показа, че при пациенти с лека ацидоза, страдащи от ХБН, консумацията на натриев бикарбонат подобрява мускулната сила на долните крайници.

Здраво сърце

Изследванията показват, че питейна вода, смесена със сода за хляб, може да помогне за регулирането на нивата на „лошия“ холестерол и да подобри нивата на HDL холестерола. Това намалява шансовете ви за атеросклероза и по този начин намалява риска от инсулт и инфаркт.

Засилва имунната система

Добре известни са антимикробните ефекти на лимоновия сок, които могат да предотвратят развитието на патогени и заболявания в червата, както и други части на тялото. Освен това, използвайки сода за хляб за увеличаване на алкалността на организма, предотвратявате киселинните състояния, в които се знае, че се развива болестта.

Внимание: Както споменахме преди да опитате това натурално лекарство, е разумно да говорите с Вашия лекар или медицински специалист, тъй като може да имате състояние, което не би позволило да приемате тази комбинация.


Източник: Organic Facts

Photo credit: Freepik

Свързани статии