Интересно

Митове и факти за кокосовото масло

Сподели тази статия
Казват, че знанието е сила, но само правилното знание, бихме добавили ние! Затова, когато се опитвате да станете информирани за нещо, проучвайте сериозно и от няколко източника.

Голяма част от нашите знания се основават на това, което чуваме от другите и ние просто се доверяваме на нещата, които хората казват.

Подобно е и положението с познанията за кокосово масло. Има почти хомогенна смес от митове и факти за кокосово масло, които циркулират, както в интернет пространството, така и в реалния живот. Искаме да опишем фактите зад тези митове в опит да преоткрием истинската стойност на това полезно вещество.

Мит #1: Съставенo предимно от наситени мазнини, кокосовото масло повишава нивата на холестерола и увеличава риска от сърдечен удар.

ФАКТ: Често хората свързват „лошия холестерол“ с термина „холестерол“. Повечето от тях не са наясно с факта, че има два вида холестерол и един от тях е добър за нашето здраве. Освен това повечето от тях не знаят, че досега приносът на наситените мазнини за покачването на нивото на лошия холестерол не е доказан. Тази фалшива идея е резултат от някои кампании против кокосовото масло, задвижвани вероятно от производители на други годни за консумация масла.

Факт е, че кокосово масло всъщност повишава нивото на добрия холестерол (липопротеини с висока плътност), който е от полза за здравето. Този добър холестерол помага за понижаване на лошия холестерол (нискокалорични липопротеини) и всъщност премахва запушването на артериите, като по този начин защитава сърцето ви.

Мит #2: Наситените мазнини в кокосовото масло увеличават телесното тегло и водят до затлъстяване.

ФАКТ: Напротив, мастните киселини със средна верига (наситени мазнини), присъстващи в кокосовото масло, увеличават скоростта на метаболизма, като по този начин водят до по-висока консумация на енергия за метаболитни дейности и в резултат до изгаряне на повече мазнини. В действителност, кокосовото масло е добро за намаляване на теглото и системният прием на кокосово масло ще ви помогне да загубите значително количество тегло.

Мит #3: Кокосовото масло дразни кожата.

ФАКТ: Истината е точно обратното! Кокосовото масло е едно от най-успокояващите масла за кожата. Нерафинираното кокосово масло може да предизвика известно дразнене поради наличието на прах или други нежелани частици в него, но това се случва в много редки случаи. В случаите на възпаление, причинено от ужилване от насекоми, алергии, слънчеви изгаряния, реакция на наркотици или натъртвания, това масло може да бъде чудодейно успокояващо. Кокосовото масло съдържа витамин Е, който помага за подобряване на кожата. Антимикробните свойства на кокосовото масло могат дори да помогнат за лекуване на рани.

Мит #4: Кокосовото масло е сладко и не е препоръчително за диабетици.

ФАКТ: Това масло има вкус като всяко друго масло и не е сладко. Кокосовото масло е направено само от мазнини и няма глюкоза в него, така че  няма откъде да дойде сладостта. Освен това, това масло подпомага отделянето на инсулин от панкреаса, като по този начин помага за контролиране на диабета. Последните експерименти са доказали, че редовното използване на кокосово масло значително намалява шансовете за развитие на диабет.

Мит #5: Кокосовото масло е лепкаво и не се абсорбира лесно.

ФАКТ: Както и другите митове за кокосово масло, този също е невероятно грешен. Кокосовото масло, и още повече Virgin Coconut Oil, не е лепкаво или мазно и лесно се абсорбира от тялото. Ето защо кокосово масло е предпочитано за масажиране.

Мит #6: Тъй като се получава от кокос (който съдържа много влага), това масло е с много кратка годност

ФАКТ:
 Всъщност дори и ако съдържа известна влажност над допустимите граници, има много по-дълъг срок на годност, отколкото други масла.

Мит #7: Това масло има лош вкус.

ФАКТ: Възприятието на всеки човек за добър и лош вкус е различно. Все пак ние смятаме, че това масло има превъзходен вкус. Нямате друг избор, освен да го опитате и да направите своите заключения относно този мит. Запържете нещо с него и хапнете с удоволствие!

Свързани статии

Лекарите не споделят за всчики опции с контрацепцията