Здравни съвети / Хранене

Киселини след обилното хранене през празниците или нещо повече?

Сподели тази статия

Ваканцията свърши и голямото хранене приключи, но точно тогава започвате да изпитвате всеобщоизвестното усещане за парене в стомаха или киселини?

Доколкото почти всеки е изпитвал епизоди на киселини или лошо храносмилане от време на време, когато тези епизоди започнат да се появяват повече от веднъж седмично, стават по-тежки или се появяват през нощта и ви събуждат от сън, могат да се окажат сигнал за по-сериозно заболяване като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или рефлукс.

Рефлуксът е хронично състояние, което се получава, когато стомашно съдържимото повторно се връща назад в хранопровода. С течение на времето това може да раздразни лигавицата на хранопровода, причинявайки неприятни симптоми. Повечето хора с рефлукс имат леки симптоми, но оставени без лечение, повтарящите се епизоди на рефлукс и дразнене на тъканта на хранопровода, могат да доведат до усложнения като увреждане на тъканите или затруднено преглъщане.

„Важно е да се консултирате с вашия лекар за точна диагноза, когато имате признаци и симптоми на ГЕРБ“, казва Сесил Т. Рокър, изпълнителен директор на Международната фондация за функционални стомашно-чревни заболявания (IFFGD).

За да ви помогне да избегнете киселини, особено по време или след празничен сезон, IFFGD предлага следните пет съвета:

  1. Планирайте вечерята по-рано.  Храносмилането увеличава количеството на стомашната киселина, която естествено се намира в стомаха и положението на тялото, когато лежим или легнем да спим, може да спомогне симптомите на рефлукс да се проявят. Доколкото времето за всеки индивидуален човек може да варира, счита се, че най-добре е да не се яде в рамките на три-четири часа преди лягане.
  2. Избягвайте храните, за които знаете, че са “проблемни.”  За всеки човек „проблемните“ храни може да се окажат различни и за да открие кои точно са проблемните за него може да е въпрос на експериментиране. Различни изследвания показват обаче кои храни са считани за рискови при рефлукс: мазнини, лук, домати и продукти от домати, шоколад, мента и кофеин.
  3. Консумирайте по-малки порции. Яденето на големи порции храна може да доведе до проявата на симптомите на рефлукс, за това по-добре разпределете храненията си на повече малки порции през целия ден.
  4. Избягвайте алкохола и тютюна. Алкохолът и тютюнът са известни дразнители и могат да предизвикат симптоми на рефлукс. Намалете консумацията или ги ограничете напълно.
  5. Дръжте тялото си в правилна позиция по време и след хранене.Седенето по време на хранене и избягването на легнало положение на тялото в продължение на минимум два часа след хранене може да помогне за предотвратяване на симптомите. Освен това, изправянето и леката разходка след хранене помагат, за да се стимулират стомашните сокове да текат в правилната посока.

1 коментар

Коментарите са затворени.

Свързани статии

Ползи за здравето от пиене на вода с краставици