Здравни съвети / Интересно / Спорт

Кардио тренировки или тренировки за отслабване?

Сподели тази статия

Упражнения за отслабване или кардио тренировки за по-възрастните хора?

Ново проучване от изследователи от университета Wake Forest Universityт предполага, че комбинирането на упражнения за отслабване с нискокалорична диета ще запази така необходимата мускулна маса, която иначе може да бъде загубена чрез аеробни тренировки (тичане, скачане на въже, гребане на тренажор, кростренажор, велоегрометър, спининг).

Проучването е озаглавено: „Ефектът на типът упражнения при отслабване при възрастни хора със затлъстяване“ и е публикувано в списанието Obesity.

„Нашето изследване показва, че ако се притеснявате за загубата на мускулна маса, упражненията за отслабване или т.нар анаеробните тренировки може би са по-добрият вариант за вас“ – казва Кристен Бейвърс, водещ автор в изследването.

В 18-месечното проучване взели участие 249 възрастни на 60-годишна възраст, които са с наднормено тегло или със затлъстяване. Ограничаването на калориите и анаеробните тренировки довели до по-малко загуба на мускули, но значителна загуба на мазнини в сравнение със диета съчетана с ходене или само с диета.

Отслабването и тренировките обикновено се препоръчваt за хората със затлъстяване, но запазването на мускулите, докато губят мазнини, е особено важно за по-възрастните хора.

„Изненадващо, открихме, че кардио тренировкиte всъщност могат да причинят на възрастните хора със затлъстяване губенето на повече мускулна маса, отколкото, ако прилагат само диета за отслабване“ – споделя  д-р. Бейвърс.

Тези резултати може да са още по-важни за още по-възрастните хора, които често качват и свялят килограми, тъй като възрастните хора обикновено не възвръщат мускулите си.

Каква е разликата между аеробна и анаеробна тренировка:

 

Аеробна тренировка

Повечето от човешките клетки използват кислород, за да „влеят“ свежа сила на метаболизма. По време на упражнения, при които притокът на кислород и енергия е преобладаващ, мускулните клетки биват съкращавани без значителна умора. Бихме могли да наречем това аеробна тренировка – тичане, скачане на въже, гребане на тренажор, кростренажор, велоегрометър, спининг.

Анаеробна тренировка

Анаеробната тренировка или тази, която може да определим като високо интензивно натоварване без навлизането на осезаем приток на кислород, мускулните клетки разчитат на реакции, които не извършват мускулната контракция чрез използването на кислород.

Източник:  Wake Forest University.

Свързани статии

Ползи за здравето от пиене на вода с краставици