Интересно / Хранене

Какво е кокосов оцет?

Сподели тази статия

Независимо дали вече сте включили кокосовия оцет в диетата си или се чудите дали трябва, той има редица ползи, за които трябва да знаете.

Какво е кокосов оцет?

Кокосовият оцет е течна съставка за готвене. Той е често срещана съставка в готварството в Югоизточна Азия и датира от стотици години. Напоследък стана популярна в САЩ като алтернатива на ябълковия оцет.

За разлика от голямото разнообразие от оцет, приготвен от плодови сокове, истинският кокосов оцет се прави от сока на кокосовото дърво. Дрождите се добавят към сока и се оставят да ферментират с течение на времето, а оцетът трябва да се остави нефилтриран, за да запази всички добри бактерии, което може да има редица ползи за цялостното здраве според проучванията на Babasaheb Bhaskarrao Borse от Централния институт за хранително-технологични изследвания на Индия.

Що се отнася до вкуса на кокосовия оцет, той е доста кисел, подобно на всеки друг оцет, но с една идея леко по-сладък вкус, което го прави по-балансиран.

Ползи за здравето от кокосовия оцет

Кокосовите дървета се отглеждат в изключително богата вулканична почва, а сокът запазва много от онези добри хранителни вещества, дори след ферментация. Според проучване на Нурул Еляни Мохамад от Университета в Путра, Малайзия, ще получите витамини В и С, които помагат съответно да се засили метаболизмът и тялото да се бори със свободните радикали. Съдържа също калций и магнезий, от които се нуждаят костите ви, както и калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и засилване на метаболизма.

Кокосовият оцет съдържа всички 9 незаменими аминокиселини. Аминокиселините играят огромна роля за нашето здраве, от възстановяване на увредената тъкан до подпомагане на имунната система в борбата с инфекцията и дори служат като невротрансмитери в мозъка!

Той има нисък гликемичен индекс. Това е добра новина за диабетици, но също така е обещаваща за всеки, който се опитва да отслабне. Въпреки че този ефект е изследван предимно при животински субекти, има значителни  доказателства, че може също да помогне за предотвратяване на диабет.

Как да включите кокосовия оцет в диетата си?

Поради високото си киселинно съдържание не е препоръчително да използвате повече от 1-2 супени лъжици на ден.

  • Можете да го разредите във вода или чай с малко мед, да го смесите с пюре или да направите обикновена салатена дресировка.

Внимание

Никога не пийте никакъв оцет в чистата му форма, тъй като киселините могат да повредят хранопровода и да ерозират зъбния емайл. Прекалено многото оцет може също да причини болки в стомаха, така че не приемайте повече от 1-2 супени лъжици на ден. Както винаги се препоръчва да поговорите с Вашия лекар, преди да направите някакви големи промени в диетата си.


Източник: Organic Facts

Снимки: Freepik

Свързани статии

Лекарите не споделят за всчики опции с контрацепцията