Здравни съвети

Изкуството на следобедната дрямка

Следобедна дрямка Сподели тази статия

В света на животинското царство, хората сме монофазно спящи – това означава, че обикновено вземаме цялата ни нужна почивка за денонощието наведнъж (през нощта), за разлика от други животни, които разпределят периодите на сън през цялото денонощие.

Въпреки това, много нови лабораторни изследвания на съня по света показват, че монофазният сън може да бъде вреден, а по-здравословният и по-възстановителен метод за сън да се окаже разпределянето на почивката на няколко части през деня и нощта. Какво означава това – науката официално подкрепя подремването. Можем да оборим и така широкоразпространената фраза – „От сън спомен няма“, с факта, че не едно или две важни за човечеството открития са били направени от учените, докато са спели и сънували.

Изкуството на дрямката, обаче се оказва не толкова наука, колкото изкуство. Не можем да затворим очи и да заспим навсякъде или по всяко време, за да постигнем чивство на спокойствие и отпочиналост.

Ето няколко съвета как да усъвършенстваме изкуството на съня през деня, за да постигнем чувство на отпочиналост и енергия.

1. Създаване на пространство само за сън
Един от най-ефективните съвети, които помагат на хора, които имат проблеми да заспиват бързо, е да запазят спалнята само за сън. Ако докато лежите в леглото, изпълнявате задачи, които изискват вниманието ви, като например гледане на телевизия – тялото ви ще свързва пространството с будност и ще имате трудности да попаднете в хватката на здравия сън.

Вероятно ще откриете, че най-удовлетворяващата почивка, получавате, когато подремвате в собствената си спалня и легло и при все това винаги можете да направите още няколко малки промени, които да подпомогнат комфорта на дремките ви през деня. Например да си осигурите тъмни завеси за прозорците, които не пропускат дневната светлина в стаята ви, за да може умът и тялото ви да се успокоят и отпочинат.

2. Медитация
Ако не сте свикнали с ежедневната дрямка, тялото ви вероятно няма да ви позволи да се отклоните от навиците си толкова лесно и първите няколко пъти, когато опитате да си подремнете през деня няма да се овенчаят с успех. Но вместо да се откажете от „усилията да си починете“, можете да обмислите практикуването на техники за медитация, за да успокоите ума и тялото си и в крайна сметка да ви помогне да заспите. Дори и да не се получи, самото медитиране ще ви успокои и релаксира.

Колкото и странно да звучи – „Броенето на овца“ е вид медитивна техника, която не ни позволява да се съсредоточаваме върху настоящите ни проблеми. За това бройте – няма значение какво – докато обвивката на съня не ви обгърне.

По-напреднала медитивна техника е да използвате въображението си и да си създавате спокойни и релаксиращи образи в мислите си като например: спокоен плаж, гора с полянка на която лежите или всичко друго, което ви кара да се чувствате релаксирани и спокойни.

3. Отделете си достатъчно време
Когато се събудите  отпочинали и освежени, вероятно мислите, че сте спали дълбоко през цяла нощ. В действителност, докато умът ви е в безсъзнание, тялото ви повтаря цикъл на сън, който включва периоди на лек, умерен и дълбок сън.  Ето защо, когато планирате дрямка, следва да знаете колко време да отделите, за да има положителен ефект върху тялото ви:

  •  Дрямка от 10 до 20 минути: вашето тяло остава в по-леките фази на сън и вие ще се събудите с малко повишаване на енергията и без абсолютно никаква сънливост.
  • Дрямка от 30 минути: вашето тяло започва фазата на умерено дълбок сън, наречена REM, но няма да имате достатъчно време, за да завършите цикъла на съна и ще се събудите с чувство на умора и „махмурлук“, който може да продължи още 30 минути.
  • Дрямка от 60 минути: вашето тяло навлиза в най-дълбоката фаза на сън и ако я прекъснете, ще се събудите с чувство на умора. В някой случаи на по-късен етап, можете да се почувствате отпочинали.
  • Дрямка от 90 минути: вашето тяло завършва пълен цикъл на сън, навлизайки и завършвайки всяка важна фаза на съня, така че веднага след като се събудите ще получите всички позитиви на отпочиналото тяло и ум: подобрена памет, емоционална стабилност и творчество.

4. Наблюдавайте нуждите си
Всеки изпитва различна нужда от сън, което означава, че изискванията на вашето тяло могат да бъдат различни от изброените по-горе. Ето защо следва да следите и наблюдавате нуждите си и да се съобразявате с тях. Ако забележите, че двуфазният режим на сън не ви помага да се чувствате отпочинали и съсредоточени, а само, когато спите през нощта – не го практикувайте и слушайте нуждите на тялото си.

Свързани статии

Ползи за здравето от пиене на вода с краставици