Алтернативно / Интересно

12 Мощни домашни лека при болест на Крон

Сподели тази статия

Някои от най-ефективните домашни лечения при Болест на Крон включват сок от алое вера, лайка, кисело мляко, рибено масло, плодове и зеленчуци, някои промени в дневния режим и използване на йога, масаж и акупунктура.

Домашни лечения при Болест на Крон

Сок от алое вера

Успокояващият характер на сока от алое вера е препоръчван за безброй различни здравословни проблеми през годините и неговите противовъзпалителни ефекти могат да окажат голямо влияние за страдащите от болест на Крон. Тъй като това е основно възпалително заболяване, активните съставки и противовъзпалителните антиоксиданти, намиращи се в сок от алое вера, действат перфектно, за да намалят дискомфорта и да намалят очевидните симптоми на това заболяване, които могат да направят нормалния живот по-труден. Сокът от алое верае полезен за целия храносмилателен тракт и подсилва имунната система по различни начини.

Мента

Чаят от мента е нещо повече от просто чай: мощните антиоксиданти, намиращи се в ментата и съдържащи се в този билков чай, могат да бъдат много ефективни за ускоряване на лечебния процес в организма и предотвратяване на възпаление в червата. За страдащите от болестта на Крон, болката може да бъде силна, но стимулиращите компоненти на ментата могат да облекчат и успокоят тези проблеми ефективно.

Хлъзгав бряст

Този конкретен билков лек е много ефективен за лечение на болестта на Крон, тъй като чайят от хлъзгав  бряст е от голяма полза за храносмилателния тракт и стомаха и това е известен факт от стотици години. Известно е също, че хлъзгавият бряст спира кървенето, което може да бъде основен проблем за страдащите от болестта на Крон. Следователно този лек може да помогне и при проблема с анемията, който изпитват много пациенти от това заболяване. Употребата на хлъзгав бряст (кора, незамърсена) е забранена / ограничена от някои страни като Великобритания, така че преди употреба се консултирайте с вашия местен здравен специалист.

Кисело мляко

Когато става въпрос за проблеми с храносмилането, изглежда, че киселото мляко никога не изостава като естествено лекарство. Живите бактериални култури (пробиотици), които се намират в киселото мляко, са от съществено значение за възстановяването на стомаха и храносмилателните пътища, тъй като прекомерната диария, кървене и възпаление могат да намалят количеството здрави бактерии, от които червата се нуждаят за защита и правилна функция. Като започнете деня си с кисело мляко, можете да дадете на стомаха си ежедневен тласък, за да насърчите заздравяването и облекчението по време на възпаления.

Рибено масло

Изглежда, че рибеното масло често е предлагано за безброй различни здравословни състояния, но има много добра причина за това. Когато ядете определени мазни видове риба, като сьомга или риба тон, високата концентрация на омега-3 мастни киселини може да бъде много полезна. Те имат редица противовъзпалителни свойства, които могат значително да успокоят стомаха и дебелото черво, когато са възпалени.

Пресни плодове

Докато някои хора казват, че пресните плодове са най-доброто възможно за болестта на Крон (особено банани, ябълков сос и други лесно усвоими плодове с ниско съдържание на фибри), други казват, че плодовете могат да влошат състоянието още повече. Затова употребата на пресни плодове трябва да бъде избрана на лична основа, в зависимост от вашите предпочитания и уникалния отговор на тялото ви.

Моркови

Уникалният състав от антиоксиданти и витамини, открити в морковите, го правят идеален избор като домашно лекарство за хора, страдащи от болестта на Крон. Ако искате да намерите храни, които са меки, нежни и лесни за смилане, тъй като това ще доведе до по-малко напрежение на стомаха и дебелото черво – то трябва да се спрете на варените моркови.

Храни с ниско съдържание на фибри

Въпреки че много хора смятат, че увеличаването на приема на фибри помага за оптимизиране на храносмилателната система, това всъщност може да бъде много  болезнено за пациентите на Крон. Ако обаче можете да намерите храни с ниско съдържание на фибри, като зърнени храни с ниско съдържание на фибри, опитайте се да ги добавите към диетата си, защото останалите ползи от зърнените култури са важни за страдащите от това заболяване. Преди да направите някакви големи промени в диетата, трябва да поговорите с вашия лекар или диетолог.

Йога

Докато гореспоменатите лекарства са предимно храна, има и определени промени в поведението и начина на живот, които могат да лекуват симптомите на болестта на Крон и да подобрят качеството ви на живот. Йога има много различни ползи за хора от всякакъв тип, но за пациентите на Крон тревожността и стресът могат да бъдат основни проблеми, които се отразяват и на физическото им здраве. Йога не само помага за гъвкавостта на тялото, спомагайки за премахване на токсините и оптимизиране на функцията на органната система, но също така освобождава стреса и притесненията при много практикуващи, което може да бъде много важно.

Медитация и дълбоко дишане

Някои неща определено ще се променят в живота ви, ако сте диагностицирани с болестта на Крон и може да се наложи да опитате нови неща, за да постигнете сравнително нормално качество на живот. Практиката на дълбоко дишане и медитация може да изглежда съмнителна, но доказаните резултати по отношение на релаксация, справяне с тревожност и депресия я правят мощен ресурс за онези, които се опитват да се справят с това много предизвикателно заболяване.

Масаж

По същия начин, дългият релаксиращ, дълбок масаж може да създаде чудеса за физическия и психически стрес, които почти винаги са хронични странични ефекти от болестта на Крон. Крон причинява болка не само в корема, но в цялото тяло и това се усилва от мускулния стрес и психическото напрежение. Многобройни проучвания са установили, че масажът е мощно средство, на което разчитат много хора, страдащи от това страдание.

Акупунктура

Болките в ставите са често срещано оплакване на страдащите от болестта на Крон, а едно от най-ефективните алтернативни средства за лечение на това възпалително състояние е акупунктурата. Ходенето на седмични или месечни лечения с акупунктура може значително да повиши качеството ви на живот и да облекчи физическите симптоми на болестта на Крон.

Важно: Важно е да се разбере, че болестта на Крон е сериозно, потенциално фатално заболяване, което засяга хората по много тежки начини и докато много от тези природни средства могат да помогнат за успокояване на симптомите и да облекчат болката и възпалението, хората с болест на Крон трябва да се лекуват с най-голяма грижа и дасе разчита само на домашни средства не се препоръчва. Тези промени в диетата и начина на живот се предлагат като допълнителни средства за по-регулирано лечение.

Свързани статии