Хранене

Доказани ползи на лимоновия сок

Витамин С в борбата срещу рака Сподели тази статия

Мощните ползи за здравето от лимоновия сок включват способността му да лекува респираторни инфекции, да лекува акне, да понижава холестерола, да управлява нивата на кръвното налягане и да детоксикира тялото. Лимона е многофункционално решение от нещо толкова просто като почистване на петна до важни свойства като потенциалната му способност да предотврати рака.

Лимонов сок

Лимоновият сок е богат на витамин С и не само е полезен за нашето тяло, но се използва и за почистване и освежаване на къщата. Може да се разчита да премахнете петна от дрехите и зъбите! Купеният от магазина лимонов сок, който се продава популярно в бутилки, е лимонов концентрат, разреден с вода и обикновено съдържа консерванти.

Лимоновият сок има високо съдържание на естествена лимонена киселина. Той има стойност на pH малко над 2, което го прави изключително кисел. Въпреки това, лимоновият сок е добър за вас, тъй като сокът има алкализиращ ефект, след като се консумира. Най-популярният начин да го направите е да направите лимонада, като я разредите с вода и добавите захар или мед. Лимонадата е освежаващ и здравословен начин да останете хидратирани в горещи летни дни.

Хранителна стойност на лимоновия сок

Според Националната база данни за хранителни вещества на USDA, 1/4 чаша лимонов сок съдържа 13 калории, с малко над 4 грама въглехидрати и 23,6 мг витамин С. Той е с високо съдържание на калий, калций и фолати. Сокът съдържа също биоактивни съединения като лимонена киселина, цитрусови лимоноиди, полифеноли и аскорбинова киселина.

Ползи на лимоновия сок

Сокът от лимон е добър за вас, защото може да помогне за повишаване на имунитета ви, подобряване на здравето на кожата и косата, а подпомага и храносмилането. Той е ефективно средство за изгаряне на мазнини и има противораков потенциал. Нека разгледаме подробно ползите за здравето и употребите.

Респираторни инфекции

Лимоновият сок, разреден в топла вода, подсладен с мед, е вековно средство за лечение на болки в гърлото. Изследване от 2017 г., публикувано в списанието „Advances of Biotechnology and Microbiology“, установява, че лимоновият сок с мед може да се използва като алтернативно лекарство при лечението на инфекции на дихателните пътища. Той инхибира активността на Streptococcus pneumoniae и Streptococcus pyogenes, два вида бактерии, които причиняват тежки инфекции. Също така витамин С в прясно изцедения сок укрепва имунитетната система.

Избелващ ефект върху кожата

Чистият лимонов сок може да е твърде остър върху кожата поради киселинния си характер, но смес от мед се превръща в хидратираща и безопасна маска за лице с естествен избелващ ефект върху кожата. Сместа е ефективна срещу Candida albicans и има силен антибактериален и противогъбичен профил. Можете да използвате тази маска за лице за мигновено сияние! За обикновен домашен скраб за тяло смесете лимонов сок с морска сол и захар.

Лекува акне

Лимоновият сок е естествено стягащо средство с антимикробни свойства. Изследване, публикувано в International Journal of Science Inventions Today, разкрива, че лимоновият сок съдържа L-аскорбинова киселина, която помага в борбата с акнето. Той е високоефективен срещу Propionibacterium acnes. Освен това, той помага за премахване на излишната мастна секреция, като същевременно ексфолира кожата. Най-добрият начин да използвате лимонов сок за акне е да натопите клечка за уши в сока и да нанесете върху засегнатата от акне зона и да я оставите за една нощ. Сокът със своите изсветляващи свойства на кожата също може да помогне за изсветляване на белези от акне.

Грижа за косата

Лимоновият сок може да се използва за намаляване на сивата коса, според доклад в International Journal of Ayurvedic and Herbal Medicine. Кокосовото масло и лимоновият сок са популярно средство за сива коса. Сивата коса се причинява поради липса на пигмент. Независимо от това, цитрусовият сок действа като естествен антисептик и спомага за поддържането на косата и скалпа чисти.

Противораков потенциал

Цитрусовите лимоноиди, присъстващи в лимоновия сок, са редки естествени съединения, които имат противораков потенциал. Според проучване, публикувано в списанието на American Chemical Society, лимоноидите забавят клетъчната пролиферация и предизвикват апоптоза. В проучвания върху животни е показано, че тези мощни съединения спират клетъчните метастази. Друго проучване върху животни от 2017 г. установява, че смес от екстракт от чесън и лимонов сок има противораково действие. Необходими са допълнителни човешки изследвания за изследване на терапевтичния потенциал на сока срещу рака.

Антибактериален ефект

Лимоновият сок има антибактериални свойства, доказано от проучване, публикувано в Journal of Oral Hygiene Health. Изследването оценява ефективността на сока чрез орално изплакване в сравнение с наличната в търговската мрежа вода за уста. Лимонената киселина в лимоновия сок значително помага за потискане на растежа на бактериите. В калибрирани количества сокът може да се използва и като дезинфектант, като инхибира Vibrio cholerae в питейна вода. Vibrio cholerae е грам-отрицателна бактерия, която може да причини холера.

Предотвратява камъни в бъбреците

Пиенето на сок от два лимона, разредени във вода дневно, потенциално може да намали риска от камъни в бъбреците.  Въпреки това, други цитрусови сокове като портокалов сок също могат да работят. Освен това, проучване от 2015 г. разкрива, че лимоновият сок предотвратява образуването и на жлъчен камък.

Подпомага отслабването

Лимоновият сок, разреден с вода, известен още като лимонова вода, е добре известен като средство за отслабване. Резултатите от проучване върху животни, публикувано в Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, разкриват, че полифенолите в сока инхибират наддаването на тегло и натрупването на мазнини. Древна аюрведична рецепта за затлъстяване изисква пиене на чаша топла вода с 10 мл мед и 5 мл лимонов сок рано сутрин.

Подпомага поддържане нивата на холестерола

Лимоновият сок се използва в народната медицина за подобряване на здравето на сърцето, поради неговите липидно-понижаващи свойства. В проучване върху животни, отчетено през 2015 г., едната група лабораторните плъхове, хранени с диета с висок холестерол, са получавали и сок от лимон. Наблюдавало се значително намаляване на нивата на общия холестерол в плазмата, триглицеридите и нивата на LDL (лошия) холестерол. Освен това лимоновия сок помогнал за повишаване на нивата на HDL (добър) холестерол.

Намалява кръвното налягане

Проучване, проведено в Япония върху жени на средна възраст и по-възрастни, показва, че консумацията на лимонов сок дневно, съчетано с ходене, спомага за понижаване на систолното кръвно налягане.

Детоксикиращи свойства

Известно е, че  лимоновия сок помага за детоксикацията и поддържа здравето на черния дроб, червата и бъбреците. В книгата си „Диета с лимонов сок“, здравната писателка Тереза Чеунг казва, че ниският гликемичен индекс на сока помага да се поддържат енергийните нива стабилни, като същевременно засилват метаболизма на организма.

Подобрява усвояването на хранителни вещества

Изцеждане на лимон върху зелената салата помага на тялото да усвоява по-добре хранителните вещества, особено желязото. Също така, доклад от 2016 г., публикуван в списанието Natural Science, установява, че зеленият чай с лимон има по-голямо фенолно съдържание, отколкото само чаят. Отбелязано е също, че дейността по почистване на свободни радикали също се е увеличила.

Предпазване на черния дроб

Лимоновият сок може да помогне за предпазване на черния дроб от щетите, причинени от хронична консумация на алкохол. Според изданието на BioMed Research International, 2017 флавоноидите в него помагат за детоксикацията на вредните метали от кръвта. Освен това, етеричните масла от лимон и пектинът имат изолиращ ефект върху стомаха и червата.

Почистващо средство

Може да бъде ефективен за почистване на фуги, дървени повърхности, както и на мазни петна от дрехи. За да направите удобен почистващ препарат за домакинството, смесете сока от средно голям лимон с вода в бутилка със спрей. Той помага за премахване на миризмите на храна от хладилника и фурната също.

А за да изчистите петно от ръжда върху дрехите си, трябва само да го напръскате с малко лимонов сок и през чиста марля да го минете с ютията.

Репелент

Можете да използвате лимонов сок или лимонови кори за отблъскване на мравки и комари.

Колко сок има в един лимон?

Много рецепти изискват сок от един лимон. Въпреки това лимоните се различават по размер в зависимост от региона, в който са произведени. Средно 2-3 супени лъжици лимонов сок се равняват на един лимон. По-голям лимон ще даде 60 мл лимонов сок, около 4 с.л. Ако рецептата изисква сок от 1 лимон, можете да го замените с 2 супени лъжици бутилиран лимонов сок.

По-старите лимони може да не дават толкова сок, защото изсъхват. За да получите максимално количество сок от лимон – сложете го в микровълновата в продължение на 10-20 секунди. Това ще помогне за разхлабване на лимона и можете да изцедите сока по-лесно.

Разваля ли се лимоновия сок?

Лимоновият сок може да се развали, ако не се съхранява правилно. Прясно изцеден лимонов сок може да се развали в рамките на часове, ако се съхранява на стайна температура. Можете да прецените дали е развален, ако има вкус или мирише изключително кисело или ако изглежда тъмножълто. Докато лимонената киселина в лимоновия сок може да попречи на растежа на бактериите, в крайна сметка тя ще се развали и ще се получи мухъл. Прясно изцеден сок от лимона може да издържи до един ден в хладилника. Най-добрият начин да направите сок, който искате да използвате по-продължително е като го замразите на кубчета лед.

За закупения от магазина лимонов сок е препоръчително да се придържате към сроковете на годност, които са отбелязани на опаковката. Веднъж отворена, обикновено срокът на годност продължава от 6 до 12 месеца в хладилник или килера, освен ако не е упоменато друго. Преди да използвате отворена бутилка с лимонов сок най-добре е да го проверите дали не е развален.

Свързани статии