Билки

Всичко за Алое Вера

Ползи за здравето от алое вера Сподели тази статия

Ползите за здравето от алое вера са многобройни: като се започне с подобряване функциите на храносмилателната система,укрепването на имунната система и се стигне до забавянето на процеса на стареене. Алое вера също се ползва при лечение на дерматите, за облекчаване  менструалните проблеми, намаляване на болката от артрит и за лечение на рани. Алое вера също така лекува гадене, язви, понижава нивото на кръвната захар, предотвратява диабета, намалява оксидативния стрес, потиска раковия растеж, премахва страничните ефекти на лъчетерапията, стимулира растежа на косата и успокоява симптомите на рефлукс.

Това изключително полезно растение също понижава холестерола и триглицеридите, подобрява сърдечно-съдовите функции, облекчава болките в ставите и мускулите, подобрява продължителността на живота и лекува заболяванията на венците. То се използва от векове за облекчаване на болката, тъй като има отлични противовъзпалителни свойства.

Въпреки откритите многобрйни ползи на алое вера, все още се провеждат различни изследвания, които целят да открият още такива, което несъмнено ще го направи още по-важно в медицинските практики по целия свят.

Какво е алое вера?

Алое вера се нарича още “ Лилията на пустинята„. Принадлежи към семейството на сочните растения от рода „Алое“. Смята се, че произхожда от Судан и се използва повече от 6000 години. Големите ползи от това растение са били признати от много цивилизации, включително египтяните, испанците, персите, гърците, италианците, африканците, японците и индианците. То расте най-добре в топъл и сух климат и е често срещано в Индия, Африка и други сухи зони. Алое вера има широко приложение в билковите лекарства, тъй като съдържа съединения като манан, полизахариди, лектини и антрахинони, които са изключително полезни за човешкото здраве.

Алое вера е сочно разстение с много късо или без стебло. Расте на височина от около 60-100 см. Листата на това растение са дебели и месести, а цветът варира от зелено до сиво-зелено. Някои сортове имат бели петна по горната и долната части на стеблото. Листата му са назъбени и цъфти през лятото. Може лесно лесно да се отглежда както на закрито, така и на открито.

Как помага алое вера?

В продължение на десетилетия успокояващите свойства на алое вера са били известни и уважавани от хората, които вярват в природните средства за лечение. Алое вера има 18 аминокиселини, които работят заедно с други съединения на човешкото тяло, за да осигурят многобройни ползи за здравето. Най-известни са ползите на растението при лекуване рани и други кожни проблеми. Въпреки това, то има и други ползи като лечение на сърдечни заболявания, диабет, астма и артрит.

Ползи за здравето от алое вера

Включването на продуктите от алое вера в обичайния ви хранителен режим автоматично ще регенерира тялото ви и ще ви придаде привлекателен, младежки вид. Различните ползи за здравето от алое вера са:.

Подобрява храносмилането

Алое вера осигурява по-добра абсорбция на хранителните вещества и елиминира вредните елементи чрез гладко отделяне. Здравословният храносмилателен процес влияе положително върху вашите мисли и действия, като по този начин се стимулира цялостното здраве. Алое вера лекува синдрома на раздразнените черва и запек.

Алое Вера съдържа съединения, наречени полизахариди, които имат способността да лекуват множество храносмилателни разстройства и язви. Язвите са едно от най-неприятните последици от храносмилателните проблеми, които ефективно се излекуват от алоето. Много изследвания са доказали, че то лекува проблеми като болест на Крон, пептични язви и други нарушения в храносмилателния тракт. Ако страдате от язви и консумирате екстракт от Алое Вера за поне 3-4 седмици, със сигурност ще забележите положителни резултати.

Повишава имунитета

Напитките, направени с сок от алое вера, притежават естествени детоксикиращи свойства, които ефективно очистват храносмилателната система и кръвоносната система. Тъй като усвояването на хранителните вещества се ускорява, това води до по-добро кръвообращение и подобрява здравето. Когато кръвта е богата на кислород, тя автоматично осигурява по-ефективно усвояване на хранителните вещества в клетките. Тези здрави клетки осигуряват способността на организма ви да предотвратява инфекциите, като по този начин укрепва вашата имунна система. Алое вера има способността да неутрализира вредните бактерии.

Предотвратява развитието на рак

Употребата на гел от алое ефективно унищожава раковите тумори. Според проучванията, публикувани в International Immunopharmacology (1995), полизахаридите от алое вера съдържат някои ефективни макрофаги, които произвеждат огромни количества азотен оксид, който има антитуморен потенциал. При натуропатията съществуват безброй методи за профилактика на рака, а базираната на алое вера се оказва една от най-успешните. Въпреки това, някои експерти казват, че когато се използва само алое вера при напреднал случай на рак, такава терапия няма да е успешна.  За подсилванена ефектите на алоето трябва да се включи и комбинация от билки като спирулина, котешки нокът и терапии като интравенозен витамин С. Винаги е препоръчително да започнете, каквото и да е лечение за рак след консултация с лекар.

Лекува странични ефекти от радиотерапията

По време на лечението на рак, радиотерапията е неизбежна в повечето случаи и пациентите често изпитват страничните ефекти от тази терапия. Приложение на гел от алое вера в радиационната зона ще накара болния да почувства успокояващ ефект и да ускори лечението. Ако пиете сок от алое в такива условия, то ще ви помогне да излекувате радиационните изгаряния.

Грижа за кожата

Алое вера се използва при кожни заболявания от древни времена. Гелът, извлечен от листата на алоето, е най-доброто естествено средство при кожни наранявания и също така намалява симптомите на стареене на кожата. Много продукти за грижа за кожата и за лична хигиена, като тоалетни принадлежности и козметика включват екстракти от алое. Всъщност, ако имате растение у дома, просто разкъсайте малка част от листа, вземете гела и го нанесете в сурова форма на лицето си. Тази терапия ще се окаже много по-добра и по-ефективна от много скъпи кожни кремове на пазара. Повечето хора предпочитат да пият сок, който също подобрява здравето на кожата, тъй като свойствата на растението работят вътрешно. Също така помага при лечение на ужилвания, обриви, акне и псориазис.

Грижа за косата

Алое вера се е доказало като отлично естествено средство за подпомагане на растежа на косата. Можете да прилагате гел от алое върху целия скалп и косата, при проблеми с косопад, тъй като алоето има ензим, който е от полза за стимулиране на растежа на косата. Шампоанът от алое вера подобрява циркулацията на кръвта и предпазва от стрес и умствено напрежение. Ако го използвате редовно като шампоан и балсам, със сигурност ще предотвратите преждевременна загуба на коса.

Намалява артритните болки

Алое Вера се отличава със своите невероятни противовъзпалителни свойства, които работят ефективно за намаляване на болката и подуването, в резултат на артрита. Неговият сок също е изключително ефективен за успокояване на подуване и възпаление, които са тясно свързани с артрита. Нанася се локално върху възпаленото място.

Намалява болката в ставите и мускулите

Противовъзпалителните свойства на алое вера му помагат да работи ефективно и върху ставните и мускулните болки. Прилагането на гел от алое спомага за локално възпаление на ставите. В някои проучвания се съобщава, че хората, които редовно консумират сок от алое вера в продължение на най-малко две седмици, изпитват значително подобрение. Въпреки това, алоето работи ефективно, когато вашата диета съдържа по-малко количества червено месо, захар, мляко, пържени храни и бяло брашно.

Лекува наранявания

Алое Вера се смята за естествен лечител на рани още от откриването му преди хиляди години. Ако се използва външно, това е най-добрата възможност за третиране на рани. В много случаи е наблюдавано, че алое вера действа като магия, дори и при по-сериозни случаи на рани в спешните отделения. Сокът на алоето моментално запечатва раната, докато изтегля кръвта към раната, като по този начин подобрява процеса на заздравяване. В много изследвания е доказано, че алоето ефективно третира рани от изгаряне от трета степен и по-бързо възстановява изгорялата кожа. Известно е също, че голямо количество гел от алое  може да излекува рани от изстрели и тъканни наранявания.

Лекува менструални проблеми

Приема на сок от алое е много полезен по време на болезнена менструация.

Намалява гаденето

Гаденето може да възникне поради редица причини, включително консумирането на развалена храна, наличието на вирус или грип или дори поради химиотерапевтични процедури. Има много лекарства за гадене, но днес лекарите започват да предписват и естествени възможности за лечение. Често чувството на гадене произтича от нарушения в стомаха или в храносмилателния тракт. Сокът от алое е отличен за болен стомах и ще  ви накара да се почувствате по-добре, като облекчи чувството на гадене.

Намалява нивата на кръвната захар

Консумирането му има благоприятно въздействие върху намаляването на нивата на кръвната захар. Различни изследвания, проведени с плъгове предполагат, че може да бъде полезно и за лечение на диабет.

Предотвратява оксидативния стрес

Гелът от алое вера е богат на витамини като В12, В1, В2, В6, витамин А, Е, С, ниацин и фолиева киселина. Тези витамини са необходими за правилното функциониране на човешкото тяло. По този начин защитната система на тялото се поддържа в добра форма с редовния прием на сока от алое и по този начин ви предпазва от опасното въздействие на оксидативния стрес.

Успокоява симптомите на киселинния рефлукс

При по-леки случаи на рефлукс, можете да консумирате успокояващ сок от алое, който обикновено работи ефективно и инициира правилното функциониране на стомаха. Припо тежки случаи обаче, може да се наложи да вземете и други мерки.

Понижава холестерола

Когато алое вера се използва вътрешно, това автоматично подобрява качеството на кръвта и по този начин помага повторно за балансирането холестерола и глюкозата. Алоето ефективно понижава холестерола и общото съдържание на триглицеридите. Боровинките също са мощни, понижаващи холестерола средства и можете да си представите колко голямо естествено средство може да си направите, ако комбинирате боровинки и алое вера.

Подобрява сърдечно-съдовата функция

Екстрактът от алое вера ускорява подаването на кръв и я пречиства едновременно. Тази кръв ускорява доставянето на кислород до органите в тялото. Органите като мозъка и сърцето се нуждаят от кислород, който се поддържа от тази пречистена кръв.

Лекува заболявания на зъбите

Зъбните и венечните заболявания също могат да бъдат излекувани от алое вера. Можете да изпробвате това естествено лекарство у дома: поставете прах от алое вера върху четката си за зъби, след което ги измийте нормално. Алое Вера на прах ще успокои вашите венци и ще излекува всякакъв вид инфекция или натъртвания. Сокът от алое вера също може да помогне в поддържането на здрави венци. Просто правете гаргара със сок от алое вера. Също така, опитайте се да увеличите приема на витамин Д. Прилагането на тези две мерки, че са достатъчни, за да заздравят венците ви след няколко месеца от започване на приложението им.

Действа като консервант за храна

Професор Даниел Валеро от университета „Мигел Хернандес“ в Аликанте, Испания доказа, че тънкият слой гел от алое може да действа като естествен консервант за храна. В експеримента той потопил десертно грозде в купа с гел от алое вера и след това го държал в хладилника. В хладилника сложил и грозде без да бъде потопено в алое. Резултата от експеримента показал, че гроздето без гел от алое вера се развалило за 7 дни, докато желираното в алое вера останало прясно за повече от 35 дни.

Много учени твърдят, че това предимство на алое вера може да донесе ново измерение на регулациите за безопасност на храните по света. Други експерименти показват, че потапянето на плодове и зеленчуци в гел от алое вера ефективно елиминира бактерията E.coli запазва свежестта и удължава срока им на годност.

Забавя стареенето

Алое Вера е основен компонент в много продукти за кожата, които помагат за запазване на младостта. Добавеното алое във всеки крем за кожа увеличава неговата функция за намаляване на бръчките и подмладяването на кожата. Свойствата на алоето осигуряват бързото проникване в различните слоеве на кожата, дори до мускулите на тялото.

Как да използвам алое вера?

Растението има многобройни приложения, но обикновено неговите премиства за здравето се получават най-вече, когато стъблото му се разчупва и се извлича гелообразното сещество в него. След това то може да се прилага локално върху някое засегнато място или да се поглъща.


Източник: OrganicFacts

Свързани статии