Алтернативно / Билки / Психология

14 Билки за тревожност и депресия

Билки за тревожност и депресия Сподели тази статия

Има много различни билки, които могат да се използват за тревожност и депресия, тъй като билките принципно често имат успокояващи, седативни или детоксикационни сили. Тревожността като състояние често е неразбрана, тъй като хората бързат да отпишат безпокойството, което изпитват като стрес, предизвикан от работата или личения живот. В повечето форми стресът е временен отговор на организма и обикновено преминава в рамките на няколко часа или дни. При тревожните състояния стресът става хроничен и тези състояния трябва да се приемат сериозно.

Някои от най-честите тревожни разстройства са социално тревожно разстройство, паническо разстройство или генерализираното тревожно разстройство. Влизането в подробности за тези тревожни разстройства е извън обхвата на тази статия, но те могат да бъдат сериозен проблем за някои хора, като им попречат да живеят нормален живот, да задържат работа си или да поддържат взаимоотношения. Едни от най-честите симптоми на тревожните разстройства включват: повишена сърдечна дейност, сърцебиене, задух, студени ръце, изпотяване, студени тръпки, главоболие, стомашно разстройство, безсъние, промени в апетита и настроението.

Тревожността е изключително тясно свързана с депресията. При повече от 75% от случаите на депресия има диагноза на тревожно разстройство, а често и панически разстройства. Депресията често се проявява със симптоми като продължителни периоди на тъга или липса на ентусиазъм за живот, дори и в предишни интереси и хобита. Някои от по-осезателните симптоми са нарушения на съня, промени в апетита, лошото самочувствие, изтощение, загуба на тегло или мисли за самонараняване или самоубийство. Тясната връзка между тревожност и депресия прави много от леченията за тези състояния еднакви. Има много лечения: от терапия до фармацевтични решения, но билките за тревожност и депресия стават все по-популярни.

Билки против тревожност

Лайка

Има проведени многобройни проучвания за ефектите на лайката върху нивата на стресовия хормон в организма и е установено, че лайката успокоява нервната система и спомага за предизвикване на сън и чувство на спокойствие. Тя може да се консумира под формата на чай или добавка.

Пасифлора

Използвана предимно за да помогне на хората да спят добре, този древен седатив е известен с това, че противодейства на чувството на безпокойство. Това билково лекарство се използва предимно като чай, въпреки че има таблетки и билкови добавки.

Гинко Билоба

Може да противодейства на отрицателните хормони, които предизвикват чувство на гняв, тъга, безпокойство и самота, които често съпътстват тревожността. Може да подобри настроението, да ви осигури енергия и да ви помогне да преодолеете негативните мисли.

Корен Валериан

Много от същите активни съставки, които се съдържат във валиума, могат да бъдат намерени в естествена форма в корена на валериана и често се препоръчват като успокоителни, които помагат на хората да постигнат дълбок и спокоен сън. Химичните съединения в тази билка могат да благоприятстват централната нервна система и да балансират нивата на хормона на стрес.

Лавандула

Лавандулата съдържа противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, но може би е най-известна с аромата си, който помага за успокояване на натоварения ум и сбособства за освобождаването на физическото и умствено напрежение. Дори няколко капки от това етерично масло на вашата възглавница могат да направят чудеса, а лавандуловият чай може да се приготвя и консумира редовно.

Кава

За хора, които страдат от социално тревожно разстройство, използването на кава може да бъде изключително ефективно. Също известен като кава-кава, това естествено решение за чувство на нервност, тревожност или стрес се използва в традиционната медицина като помощ за по-лесно заспиване от векове. Обикновено се пие като чай.

Ашваганда (Индийски женшен)

В аюрведичната медицина ашваганда е широко използван за много здравословни състояния, но е особено добре известн като адаптоген, което означава, че вместо да регулира някои хормони или метаболитни функции по един или друг начин, той помага на тялото да се адаптира към различни стресови среди и да подобри естествения отговор на организма към тревогите.

Билки при депресия

Лимонов балсам

Лимоновия балсам подобрява апетита, помага за здрав сън и може да излекува възпалението или дискомфорта, които често придружават депресията. Известен е, че повишава настроението, като същевременно поддържа достатъчно спокойствие, за да се предизвика здрав сън.

Калифорнийски мак

Употребява се успешно при умствено и физическо изтощение, както и като общ аналгетик в организма. Тази малко известна билка често се препоръчва за хора, страдащи от депресия. Тя може да осигури по-добро мислене чрез промяна на нивата на невротрансмитерите, като същевременно стимулира метаболизма.

Жълт кантарион

Една от най-известните билки за тревожност и депресия е жълтия кантарион, който има впечатляващи антидепресантни сили.

Шлемник

Ако страдате от случайни пристъпи на тежка депресия, можете да вземете тази билка, но тя трябва да се използва само за кратки периоди от време, тъй като непрекъснатото използване може да доведе до влошаване на симптомите.

Зелен чай

Зеления чай или добавки, съдържащи зелен чай, могат да стимулират производството на GABA (Gamma-aminobutyric киселина), която контролира голяма част от дейността ни в централната нервна система, включително освобождаването на „щастливи“ хормони.

Омега-3 мастни киселини

Много проучвания свързват ниските нива на омега-3 мастни киселини с по-високи нива на депресия и тревожност. Можете да си набавите тези критични мазнини от определени видове риби, като сьомга, както и от билкови добавки и таблетки.

Глог

Способен е да успокоява дълбоко вкоренени емоции на страх, гняв, тъга или безполезност.Ттова мощно билково лекарство за депресия е изпълнено със сапонини, катехини и антоцианини, които могат да променят позитивно химическия баланс във вашето тяло.

Вижте още: Лечение на паник атаки и тревожност

С какво билките са полезни?

Билките за тревожност и депресия са полезни, защото те могат да бъдат ефективни лечения, без да образуват зависимости или да променят химическото равновесие в тялото ви до опасно ниво. Има много различни билки, които могат да бъдат използвани за лечение на тези състояния, така че дори ако сте прекалено чувствителни или алергични към един метод, вероятно има още една възможност, която може да ви помогне да облекчите състоянието си. Билките имат много от същите ефекти върху нивата на хормоните, метаболизма и невротрансмитерите, които предлагат по-традиционните лекарства, но имат тенденция да причиняват по-малко отрицателни странични ефекти.

Дози и прием

Всяка билка за тревожност и депресия има различни качества, тъй като те имат различни активни съставки и ефекти върху тялото. Важно е да се отбележи, че въпреки общата си безопасност и ефикасност, билките често могат да имат концентрирани количества от някои съединения, затова използвайте тези средства с умереност и според препоръките на билкови или медицински специалисти.

По-голямата част от билковите лекарства, особено тези, включени в тази статия, могат да се консумират перорално под формата на чай или като локално приложение. Някои от билките за тревожност и депресия, препоръчани тук, също могат да бъдат намерени под формата на капсули или таблетки. По отношение на дозата трябва да следвате предписаното или безопасно количество, което обикновено е обозначено на кутията или етикета на продукта.


Източник: Organic Facts

Свързани статии