Алтернативно / Здравни съвети

Натурално лечение за гранули на Фордайс

Бели точки по устните или гранули на Фордайс Сподели тази статия

И вие ли сте част от хилядите хора, които се се чудят какви всъщност са тези малки бели точки по устните им и дали са опасни или признак на някакво опасно заболяване. Тази планета е пълна с болезнени, заразни и нелечими заболявания, но за щастие тези малки бели точки по устните, познати като гранули на Фордайс не са едни от тях. Напротив – считат се по-скоро за норма и представляват козметичен проблем.

Какво точно предстявляват гранулите на Фордайс?

Гранулите на Фордайс са запушени мастни жлези, които могат да се формират върху лигавицата на устните, но и по бузите, половите органи, зърната на гърдите. Такива образувания присъстват в до 95% от всички възрастни, но понякога могат да бъдат сериозен козметичен проблем и да понижат сериозно самочувствието на някои хора, когато се появяват на ключови или видими места по тялото. Въпреки това, те не са заразни, не се предават по полов път и се считат за безобидни.

Гранулите на Фордайс не са:

  • Полово предавана болест.
  • Заразна болест.
  • Болезнени или сърбящи.

Могат ли белите петна по устните или по други части да станат по-големи?

Обикновено белите петънца по устните или другите части на тялото се появяват по време на пубертета и след това рядко се променят.  Понякога белите петънца по кожата (гранули на Фордайс) могат да се възпалят поради кожно раздразнение или инфекция. В такива случаи е възможно те да нарастнат и следва да се обърнете за консултация към лекар.

Как да предотвратите появяването на бели точки по устните или да ги редуцирате след като веднъж сте се сдобили с тях?

До момента няма официално прието лечение за гранулите на Фордайс, но има различни природни средства, които можете да използвате, за да предотвратите появата на тези малки бели точици по кожата или да ги редуцирате, след като вече са се появили.

Правилната хигиена е една от най-важните мерки, които могат да се предприемат, за да се предотврати запушването на мастните жлези. Могат да се използват антибактериални сапуни, които отпушват порите, за да се поддържа хигиената на лицето и тялото.

Друга важна мярка за предотвратяване на белите точки по устните е балансираната и здравословна диета, чрез която ще се набавят всички необходими витамини, гарантиращи че тялото ще функционира правилно.

И въпреки, че за момента няма 100% ефикасно средство за справяне с гранулите на Фордайс, има редица естествени средства, които могат да помогнат да премахнете или намалите съществуващите бели петна по устните или кожата.

1. Ябълков оцет 
Разреждат се две супени лъжици от ябълковия оцет в чаша вода и с памучен тампон се прилагат локално върху проблемните зони няколко пъти седмично. Ако обаче забележите дразнене на третираните места или усещане за парене, причинено от оцета, следва да намалите употребата на оцета или да преустановите прилагането му.

2. Вода
Повечето хора не достигат препоръчаното дневно количество вода, което е около 2 литра на ден в зависимост от килограмите на всеки човек. Поддържането на тялото ни хидратирано подпомага почти всички функции и в тялото, включително способността му да регулира масла и да управлява имунната система.

3. Гел от Алое Вера и Куркума
Куркумата и гела от Алое Вера се смесват, като с този успокояващ лечебен мехлем се третират засегнатите области по устните.

4. Балансирана диета
Включване в диетата на храни, богати на витамини като: аспержи, броколи, спанак, цитрусови плодове, чесън.

5. Кокосово масло
То може да бъде особено полезно, ако имате чувствителна кожа, която би реагирала остро на някои по сурови методи за справяне с белите петънца, какъвто е например методът с оцет. Кокосовото масло ще овлажни засегнатата зона и ще повлияе благотворно на белите петънца по устните.

6. Масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво ще успокои кожата ви и ще предотврати развитието на бактерии. Използвайте памучен тампон и втрийте малка част от маслото в засегнатите зони. Много хора твърдят, че от това са получили ефективен резултат в борбата с белите точкици, дори и когато са използвали маслото от чаено дърво в краткосрочен план.

7. Масло от жожоба
Това масло се използва в много билкови лекарства на местните жители на Югозападен САЩ и Северно Мексико. То може да се използва като препарат за премахване на грим или овлажнител за лице. Има сведения, че повлиява добре и гранулите на Фордайс по устните.

8. Пчелен мед
Биологичният мед е полезен при кожни раздразнения и има антибактериален ефект. Можете също така да го смесите с някои от другите масла, за да го нанасяте по-лесно.

Когато сте опитали натурални начини за справяне с белите точки по устните, но не сте успели да се справите с тях или очакваният ефект не е бил толкова голям, можете да прибегнете и до някои от техниките на конвенционалната медицина, каквато е лазерната терапия за премахване на бели точки по устните или гранули на Фордайс.


Източник: ohealthyeah.com

Свързани статии