Алтернативно

Атаксия-симптоми и лечения

Сподели тази статия

Атаксията е неврологичен маркер, който разкрива аномалия в нервната система. Когато човек страда от атаксия, той страта от липса на контрол върху определени мускулни групи и функции, особено, свързани с ходенето.

Лечения за атаксия

Физиотерапия

За много от физическите симптоми на атаксия, като неправилна походка инедостатъчен контрол на определени мускули, физиотерапията е жизненоважна. Тя е особено важна, ако ходенето все още е възможно без помощно устройство. Това е по-лека форма на атаксия и с течение на времето може да се постигне по-голям контрол. Има и много упражнения, които могат да се правят у дома и могат да засилят контрола върху мускулите и да подобрят на функцията на нервната система.

Ашваганда

Едно от традиционните лекарства за това инвалидизиращо състояние идва от аюрведа традиция – известната ашваганда. Тази мощна билка е известна с това, че притежава мозъчно-стимулиращи свойства, подобрява функциите на централната нервна система и облекчава стреса и безпокойството. Ашваганда може действително да помогне на тялото да се адаптира и бори, буквално променяйки мозъка и тялото ни, за да лекуват хронични заболявания като атаксия.

 

Витамин E

Някои изследвания показват, че недостигът на витамини може да причини симптомите на атаксия. По-специално, дефицитът на витамин Е може да доведе до слаба функция на нервната система. Витамин Е действа и като антиоксидант, който намалява цялостния оксидативен стрес в организма и помага на всички системи да функционират по-правилно. Някои от най-добрите храни, богати на витамин Е включват фъстъци, спанак, бадеми, аспержи, синапени зеленчуци и слънчогледови семена.

Масаж

Някои изследвания показват, че специализираният масаж, съсредоточен върху главата и шията, може да премахне излишното напрежение и възпаление на мускулите и тъканите на главата и шията, което ви помага да постигнете по-добър контрол на мускулите.

Упражнения за координация

Различен аспект на терапията, който може да бъде от полза за тези, които страдат от физическа атаксия, включва упражнения за координация. Невъзможността да пишете правилно, да държите предмети нормално и да се движите нормално, може да окаже голямо влияние върху качеството на живот. Професионалните терапевти могат да очертаят набор от координационни упражнения и дейности за засилване на функцията на нервната система и подобряване на мускулната памет и ефективност, особено при фини двигателни умения, които често страдат в резултат на това неврологично разстройство.

Витамин B1

Също известен като тиамин, дефицитът на витамин В1 е тясно свързан с появата на атаксия при някои пациенти. Тиаминът е важен за метаболизма на макронутрита и има различни коензимни роли. Без него, функцията на нервната система ще бъде нарушена. Богатите на витамин В1 храни включват риба, семена, ядки, хляб и зелен грах.

Сьомга

Потенциалът на сьомгата и други рибни масла се дължи почти изцяло на наличието на омега-3 мастни киселини в тези морски същества. Омега-3 мастната киселина има определени противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които я правят много важен за нервната система. С намаляването на нивата на оксидативния стрес и подобряването на когнитивната функция, тези мастни киселини могат да помогнат за възпрепятстване на най-лошите симптоми на атаксия.

 

Куркума

Тъй като има много потенциални причини за атаксия, изборът за добавяне на куркума като част от лечението е мъдър избор. Активната съставка на куркумата е куркуминът,който  е един от най-мощните антиоксиданти. Той може да има имунозащитни ефекти, когнитивни въздействия и дори да оптимизира обмяната на веществата. Добавянето на тази подправка към вашата диета може да предотврати някои от основните причини за това състояние и да отстрани симптомите.

Зехтин

Някои проучвания показват, че яденето на подходяща смес от здравословни мазнини може да намали симптомите на атаксия. Зехтинът е богат на полифенолни съединения и различни други антиоксиданти, както и омега-3 мастни киселини, което го прави много по-здравословен вариант от обикновените растителни масла, особено ако имате висок риск от атаксия.

Внимание!

Както бе споменато, атаксията може да бъде в много различни форми и да има различни причини за нея. Ако искате да си осигурите правилно лечение и минимизиране на симптомите, важно е да говорите с обучен медицински специалист. Много от тези средства за домашно лечение са приложими само за определени симптоми и видове атаксия!

Свързани статии